02/12/2014 1:07
Evet arkadaşlar statik web sayfalarını inceledikten sonra giriş derslerimizden ikincisine geçmek istiyorum. Sıfırdan başladığımız için en düşük seviyeye göre anlatım yapmak istedim ve bu yüzden kökten anlatmaya çalışıyorum. İkinci dersimiz "Dinamik Web Sayfaları".

Dinamik bir web sayfası aslında yoktur. Böyle bir sayfa geliştirici tarafından kaydedilip sunucuya atılmaz. İstemci'nin isteğine göre sunucudaki program tarafından oluşturulur ve istemciye gösterilir.

Taslak olarak statik web sayfasıyla aynıdır. Aradaki fark talep alındığında içeriğin değişebilme, kişiselleşebilme özelleşebilmesidir. Bir web sitesine girdiğinizde mutlaka statik bir web sayfasıyla karşılaşırsınız. Bunun nedeni hiçbir istek tanımlanmamasıdır. Sunucu sizin talebinizi siteye ulaşmak olarak tanımlar ve sizi statik giriş sayfasına yönlendirir. Bu sayfa genellikle sizden giriş yapmanızı ister ve giriş yaptığınız anda site dinamikleşir.

Genelde ikinci talep, personel kimliği ve şifresi gibi ziyaretçiyi tanımlayan bilgiler içerir ve Web sunucusundan bir Web sayfasını döndürmesi yerine bir program çalıştırmasını ister. İstemcinin hangi programı çalıştıracağını nasıl bildiğini merak edenler vardır aranızda. Program URL'i istemci tarafından talep edilen ilk Web sayfasında bir hyperlink içinde bulunur.

Bu URL istendiğinde, Web sunucusu bu talebi özel olarak bu programı çalıştırmak üzere tasarlanmış olan ve genelde motor denilen yazılıma gönderir. Örneğin, eğer URL programım. aspx içinse Web sunucusu bu talebi, programı çalıştırması için ASP. NET motoruna gönderir. İstemci tarafından gönderilen bilgiler istemciye gönderilicek sonraki sayfayı kişiselleştirmek amacıyla program tarafından kullanılır. Programın web sayfasını nasıl kişiselleştirdiği uygulamanın tarzına bağlıdır.

Biraz örnek vererek açıklamayı anlamanızı kolaylaştırmak istiyorum. Sizin siteye girişinizi kontrol eden program, sitenin imkanlarına erişmek için kimliğinizi ve şifrenizi doğru gönderdiğinizde çalışır. Eğer giriş bilgileriniz geçersizse, bu program bilgilerinizi yeniden göndermenizi isteyen bir dinamik sayfa üretir. Eğer bilgileriniz doğru ise, program sizin genel durumunuzu açıklayan bilgileri bir arada gösteren bir sayfa üretir.

Dinamik bir Web sayfası istemciye, statik bir Web sayfasıyla aynı şekilde gözükür. Aslında ikisininde kaynak kodunu incelediğinizde, aralarındaki farkı anlayamazsınız. Bu benzerliğin bir diğer yönü de HTML kullanarak bir Web sayfası oluşturmayı bildiğinize göre, dinamik bir Web sayfasını oluşturan programın çoğunun nasıl yazılacağını biliyor olduğunuzdur.

Dip Not: Visual Basic. Net Nedir ?

Visual Basic. Net, geliştiricelerin dinamik Web sayfaları oluşturmak amacıyla ASP. NET programları yazmak için kullandıkları programlama dillerinden biridir. ( Diğeri C#'tır) . NET uyumlu bu programlama dillerinden herhangi biri ASP. NET yazmak için kullanılabilir.

Dinamik Web sayfalarının Artıları ve Son söz

İnternet üzerinden bir alışveriş yapmak istediğinizde, bu tip etkileşimlere şahit olmuş, ama perde arkasında neler olduğunu fark etmemiş olabilirsiniz. Bir web sayfasına kredi kartı numaranızı girmiş ve kontrol için kredi kartı bilgilerinizi Web tabanlı olmayan bir uygulamaya gönderen Web sunucusu üzerindeki bir programı tetikleyecek olan gönder düğmesine tıklamışsınızdır. Bu uygulama sizin verdiğiniz bilgileri veritabanındakilerle karşılaştırarak kredi kartınızın geçerli olup olmadığını belirler. Kredi kartınız onaylandığında, tarayıcınıza gönderilmek üzere alışverişinizi doğrulayan Web sayfası üretilir. Bunu statik bir web sayfasıyla yapmanız kesinlikle imkansızdır.

Dinamik Web sayfalarının önemini, mantığını, uygulanışını ve çalışma mantığını iyice anlatabildiğimi düşünüyorum. Başlangıç için gerekli olan bu bilgiler ileride işinize yarayacaktır. Bir dahaki yazımda ASP. NET dünyasına daha somut adımlar atıp ilk uygulamalarımızı gerçekleştireceğiz. Takıldığınız ve sormak istediğiniz yerleri yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi