Rastafarianizm, dünya üzerinde çok az kişinin inandığı bir din türüdür. Etiyopya' nın son imparatoru olan Haile Selassie' nin, bir nevi kut anlayışı gibi Tanrı' nın dünyadaki yansıması olarak görüldüğü bu din, aynı zamanda kendi inanç felsefesini bunlara paralel gelişmiş düşünce ve davranış biçimlerini de kapsamaktadır. Marcus Garvey ise, bu inanç sisteminin peygamberi olarak görülmektedir. Tüm bu anlatılanlara ve inanışın geneline rağmen, Haile Selassie de Marcus Garvey de asla kendilerini bu inanç sistemi ile ilişkilendirmemişlerdir. Rastafarianizmin kurucusu ise Leonard Howell olarak bilinmektedir.
Rastafarianizm, dünya çapında en çok Bob Marley döneminde ve bu sanatçının aracılığı ile göze çarpmıştır. Reggae müziğinin efsane ismi, söz yazarı, solist ve gitarist olan Bob Marley, bu inancın bir üyesidir. Dünya çapında verdiği konserler, gerçekleştirdiği turneler ve felsefi düşünceleri nedeni ile geniş kitlelere ulaşabilmiş olan Marley sayesinde rastafarianizm tanınmaya başlamıştır.
Rastafarianizm, yapısal olarak incelendiğinde, ortaya bir karışım görüntüsü çıkmaktadır. Mısır kökenli Ra dinlerinin Hristiyanlık ve Yahudilik dinleri ile heterojen bir şekilde karışması sonucu, Rastafarianizm doğmuştur. Bu inanç sistemi anlayışı içinde, Hazreti Musa' nın asıl yol gösterdiği kutsal kavimin, siyahi insanlar, bilhassa da Etiyopyalılar olduğu anlatılmaktadır.
Rastafarianizm inancında, kutsal olarak vaat edilmiş topraklara, genel anlamda "zion" ismi verilmiştir. Zion, anlamsal olarak, bir nevi cennettir. Bu inanç sisteminin içinde, inananlar pek çok sayıda kollara da ayrılmaktadır. Rastafarianizm, birçok dinde olduğu gibi, sanata bazı alanlarda etki etmiştir. Bu alanların başında ise dinin sahip olduğu ilahilerden kaynak bulan reggae müziği gelmektedir. Reggae müziğin doğuşunda etkili olan ilahiler, ilk olarak Jamaika' da müzik dünyası için rehberlik etmiştir.
Rastafarianizmde, temel olarak dört ana renk vardır. Siyah, kırmızı, sarı ve yeşil renkler, ayrı ayrı anlamlara sahiptirler. Siyah rengin Afrika halkını temsil etmesi; kırmızı, yeşil ve sarı renklerin de Etiyopya bayrağını oluşturmasından mütevellit, bu renklerin rastafaryanlar adına önemi çok büyüktür. Renklerin özelliklerine inildiğinde ise; sarı rengin altın, mücevher ve hazineler için kullanıldığı, yeşil rengin üzerinde yürünen dünyayı temsil ettiği ve kırmızı rengin de siyahi halkın dökülen kanı anlamına geldiği görülmektedir.
Eski Ahit' in koyduğu kurallara göre beslenen birçok rasta, etin bile bazı türlerini yerler. Rastafarianizmde, kabuklu deniz ürünleri ve domuz eti yenmemektedir. Bütün et türlerinden çekinen kollar da, rastafarianizm içinde yer almaktadırlar. Tüm bunlara ek olarak, alkolün zararlı görüldüğü, sigaranın kesinlikle yasak olduğu ve mezara tek parça halinde girilmesi gerektiği de bu dinin kuralları arasındadır.
Rastafarianizmde en dikkat çeken ayrıntı, inananların saç şekilleridir. Bu saç şekilleri, öyle dikkat çekicidirler ki, günümüzde rasta ismi ile moda halinde de yaptırılmaktadırlar. Oysa ki rastafarianizme gönül verenler, bu şeklin stil olarak kullanılmalarına karşıdırlar. Zaten bu şekil, saçların hiç kesilmemesi ve taranmaması ile dikkat çekici halini aldığı için, özel olarak yaptırılmamaktadır. Bu durum da inancın, bir başka gereği olarak anılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.