Bilim dünyasındaki açılımı ribo nükleik asit anlamında olan RNA, tek zincirli yapıdadır ve ribo nükleotitlerin birbirine bağlanması sonucu meydana gelmektedir. DNA molekülüne oranla  RNA'’ların boyları daha kısadır. RNA’lar, vücut hücrelerinin hemen hemen hepsinde oldukça fazla miktarda bulunmaktadır. RNA’nın yapısını ise;  Adenin, Guanin, Sitozin ve Urasil maddeleri oluşturmaktadır.  Hücre tipine bağlı olarak, 5 adet RNA türü vardır.

Mesencir RNA(mRNA)

Bu RNA türünün görevi, DNA molekülünde saklı halde bulunan genetik bilgilerin, protein yapısına aktarılmasında aracı görevi yapmaktır. Bu molekül, hücrede bulunan ribozomlara tutunarak, DNA molekülünden aldığı özel şifreye bağlı kalarak, hücre tarafından sentezlenecek amino asit sırasını belirlemektir. Bu molekül, DNA ile  bir nevi ortaklık yapmaktadır. mRNA’lar, DNA'’larda bulunan gen bölgesi ile, komplementerlik özelliği göstermektedir. İşin biraz daha karmaşık tarafı bir adet ökaryot hücre, yaklaşık olarak 10. 000 farklı yapıda mRNA molekülü içermekte ve bu hücre, bunların hepsinden bir veya birden fazla polipeptid zinciri sentezler.

Transfer RNA(tRNA)

Bu tür moleküller, yonca yaprağına benzeyen bir yapıdadır ve bazen çift sarmallı olma özelliğine sahiptirler. tRNA’ların zincirlerinde, 70 ile 99 adet ribo nükleotid bulunmaktadır. Bu moleküküllerin doğayla olan ilişkisine bakıldığına, doğada bulunan her 20 amino asit için, en az bir tane tRNA bulunmaktadır. Bu moleküllerin görevi ise, tRNA’lar  kendilerine bağlanmış olan amino asitleri mRNA’dan aldıkları kodona göre polipeptid zincirlerine dizerler. Ve bu moleküller, üç adet bazın meydana getirdiği ve antikodon adı verilen uçları sayesinde mRNA’da yer alan kodon bölgesine bağlanarak üzerlerinde taşıdığı amino asitlerin mRNA’daki şifreye bağlı kalarak  doğru şekilde dizilmelerini sağlarlar.

Ribozomal RNA(rRNA)

rRNA’lar, adından da anlaşılacağı gibi hücrede bulunan ribozomların temel yapısını oluşturan elementlerdir. Bu moleküller, toplam ribozom ağırlığının, %65'’lik gibi önemli bir kısmını oluştururlar.

Heterojen Nukleer RNA(hnRNA)

Bu tür moleküller, hücrede sentezlenmiş olan ve prosese uğramamış yapıdaki öncül mRNA molekülleridir.

Küçük Nükleer RNA (snRNA)

Bu türdeki moleküller ise, öncül yapıdaki mRNA’ların, prosese uğrama eyleminde ortaya çıkan moleküllerdir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi