Askeri alanlarda ve son yıllarda özellikle televizyonlardan sıkça duyulan balistik kavramı,  füzelerin ve mermilerin hareketlerini analiz eden bir bilim dalıdır ve bu kavram üç başlık halinde incelenmektedir.

İç Balistik

Balistiğin bu kolu füzelerin ya da mermilerin, etki alanlarında ya da silahtaki hareketlerini incelemektedir. Bu balistik kolunun inceleme konularını ise, gazların genişlemesi, kimyasal enerji kaynakları, ortaya çıkan enerjinin kontrol edilmesi ve bu enerjinin yönlendirilmesi gibi konular oluşturmaktadır. Askeri ordunun kullandığı silahlarla normal şahsi silahların çalıştırılması birbirinden farklı olmaktadır. Ordunun kullandığı silahlar, basınç ve sıcaklık açısından çok daha zor bir şekilde çalıştırılmaktadır. Silah ateşlendiğinde merminin silah içerisindeki hareket işlemi  silahtaki gazın mermiyle olan etkisine bağlıdır. İlk olarak namluya basınç gerçekleşir ve burada sürtünme hareketi başlar. Aynı zamanda yüksek sıcaklıkta gaz namluyu ısıtırken  burada kimyasal bir reaksiyon oluşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında araba motorlarının çalışma şekliyle, silahların çalışma şekilleri birbirine oldukça benzemektedir. Bu iki sistem arasındaki tek fark, genişlemiş olan gazın, pistonlar yerine mermileri hareket ettirmesidir.

Dış Balistik

Bu balistik türü, merminin silahtan çıkış anından itibaren, merminin uçuş sırasındaki hareketlerini inceler. Füzelerin ya da mermilerin hedefe vurmasını, yer çekimi kuvveti ve havanın belirlediği aerodinamik kuvvet belirlemektedir.

Merminin veya füzenin silah ateşlenmeden önce bir noktayı vurabilmesi için, mermi ve füzelerin silahtan çıktıkları doğrultudan sapmadan hedefe doğru gitmeleri gerekmektedir. Uçuş yolunda değişme olursa  mermi hedefe ulaşamaz. Dış balistik  merminin hedefe tam olarak ulaşmasını sağlamak için mermiye iyi bir uçuş sağlamaktadır. Bunun sağlanması için, iki adet yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler, dönme stabilizasyonu ve kanatçık stabilizasyonudur. Kanatçık stabilizasyonunda, mermi üzerine mantolanmış kanatçıklar bulunmaktadır. Monte edilen bu kanatçıklar, merminin kendi ekseninde aerodinamik etkiler yardımıyla, hedefe gitmesini sağlamaktadır. Mermi bir dönme hareketine sahiptir. Dönme stabilizasyonu  merminin dönme hareketinin hedefe doğru düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlar.

Terminal Balistik

Bu balistik türü ise;  merminin hedef üzerindeki hareketlerini araştırır. Balistiğin bu alanı  iç ve dış balistiğe oranla daha geri aşamadadır. Bunun nedeni de bu türdeki balistikte  temel bilgilerin elde edilmesi daha zordur.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi