Kuzu makinesi diye anılan bu cins koyunun ana vatanı Rusya’dır. Adını Rus hanedanlığından almıştır. Soğuk iklimlere dayanan bu hayvanlar, daha sonra Almanya’ya, Fransa’ya, Amerika’ya ithal edilmiştir.

Ülkemizde otuz iki çeşit yerli koyun türü bulunmasına rağmen, son yıllarda ülkemize de ithal edilmiştir.  Romanov koyunları birinci doğumlarında bir veya iki, ikinci doğumlarında iki veya üç, üçüncü doğumlarında üç ve üzeri doğum yaparlar. Hatta sekiz doğuran koyunlar bile bazen olur. Eğer hayvanınız dördüncü doğumda üçün altında doğum yapıyorsa, saf romanov koyunu değildir.

Bu koyunlar siyah renkte doğarlar. Daha sonra tüyleri grinin renginin tonlarına döner. Kuzular 2 kg- 2. 5 kg arası doğarlar. Yetişkin erkek kuzular 60 kg-80 kg arası, dişilerde 40 kg-50 kg arası olurlar. Bacakları uzun gövdeleri küçüktür. Dişiler boynuzsuz doğarlar. Bu en dişi yavruların önemli özelikleri, dört ay sonra kızgınlık göstermeleridir. Bu sayede yılda iki kez doğum yaparlar. İklim şartlarına çabuk uyum sağlarlar.

Ülkemizde son yıllarda yaşanılan et yetersizliğine karşı, bu koyunlara talep her geçen gün artmaktadır. Ama henüz üretim aşamasında olup kesime gitmezler. Özel çiftliklerden bu koyunlar temin edilebilmektedir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi