Günlük hayatta ellerimizi değişik renklerde sabunlarla yıkamışızdır. Fakat ne renk sabun kullanırsak kullanalım, köpüğü her zaman beyaz olmuştur. Peki sabun farklı renkli olduğu halde köpüğü neden beyaz renklidir?
Bir cismin rengini, o cismin görünür ışık aralığındaki frekanslardan hangilerini soğurup, hangilerini yansıttığı belirler. Bunun yanında cismin görünen rengi, düştüğü yüzeyin rengine de bağlıdır. Örneğin sarı renkli bir yüzeye beyaz ışın düşürsek, biz o yüzeyi sarı renkli görürüz. Bunun sebebi gözümüze gelen ışınların, sarı rengin frekansında olup diğerlerinin soğurulmasındandır. Elimize sabun sürdüğümüzde rengi belirleyen sabunun içindeki renk pigmentleri'dir. Fakat, ellerimizi ıslatıp ovuşturduğumuzda, sabun kremi suyla seyrelmiş hale gelir. Bu sırada kabarcıklar oluşturarak köpürür. Bu kabarcıklar, sabun kremi ve sudan oluşmaktadır. Su safken şeffaftır, bu karışım ise mattır ve üzerine düşen ışınların hemen hemen tümünü yansıtır. Bu nedenle de beyaz görünür.
Ellerimizi iyice ovuşturduğumuz'da bu karışım iyice köpürmeye, köpüğü oluşturan baloncuklar da büyümeye başlar. Büyüdükçe incelir ve şeffaf hale gelirler. Bu durumda üzerine ışığın büyük bir kısmını geçirip, pek azını yansıtmaktadırlar. Şeffaf görünmelerinin nedeni budur. Baloncuğun yüzeylerinden geçen ışık, hem girerken hem de çıkarken her iki yüzeyde de kırılır. Farklı frekanslarda gelen ışınlar, yüzey kalınlıklarına göre farklı açılarda kırılır. Farklı frekanslardaki ışık, yüzey malzemesinin et kalınlığına bağlı olarak, farklı açılarda kırılır. Aynı baloncuğa bakarken, baloncuğun yüzeyine bakış açımızı değiştirdiğimizde, yüzey renginin de değiştiğini görürüz. Bakış açımızı değiştirmemiz, gözümüzün farklı frekans aralıklarına ulaşmasına neden olmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.