Japonya'da insanları iş streslerinden uzaklaştırabilmek için yapılmış ağlama kulüpleri olduğunu biliyor muydunuz? Japonya, ağlama kulüpleri teşvik eden birkaç ülkeden biri. Seyirciyi ağlatmak için burada film ve televizyon dizileri gösterilir, pek çok kişi iş stresini azaltmak için akşam bu kulüpleri ziyaret eder.
Kim ağlamanın zararlı olduğunu söylüyor? Gülmenin faydaları hakkında o kadar olumlu şey söylenmiştir ki herkes ağlamanın bunun tersi olduğunu düşünüp zararlı olduğuna inanmıştır. Ağlamak dışarıdan ne kadar kötü gözükse de aslında sağlık için faydalıdır. Bir çok çalışmada ortaya konduğu gibi ağlamanın, gülmek kadar olmasa da sağlığa olumlu etkileri göz ardı edilemez. Yani yaşadığınız olumsuz bir olaydan sonra göz yaşlarınızın akmasına izin verin. Göz yaşlarınızı durdurmak aslında size zarar verir. Ağlama eylemi, bastırılmış duygu ve gerginliklerin azalmasını sağlar. Bu aslında stres, depresyon ve ruh sağlığını iyileştirmek için yardımcı olabilir.
Ağlamanın Sağlığa Faydaları:
Stres: Ağlama kalp sorunları, yüksek kan basıncı ve tip 2 diyabet gelişiminde önemli bir tetikleyici olarak kabul edilen duygusal stresten kurtulmak için yararlı olabilir. Dr. William Frey gözetiminde Minnesota Üniversitesi'nde yapılan insan gözyaşı üzerine 15 yıllık bir çalışmada, ağlamanın stres altında kimyasal ve hormonların salınımını arttırdığı gözlenmiştir. Büyük stres hormonlarının bir kısmı göz yaşı ile vücuttan atılır. Ancak uzmanlar soğan doğrayarak ağlamanın stres hormonlarını etkilemediğine işaret ettiler. Çalışma keder, üzüntü ya da duyguların incinmesi sonucu ortaya çıkan gözyaşlarının protein bazlı hormon ve adrenokortikotropik hormonlardan zengin olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bütün bu hormonlar strese yanıt olarak salgılanırlar. Bu nedenle derin bir üzüntü yaşayan insanlar ağladıklarında rahatlamış hissederler. Ayrıca ağlama esnasında alınan derin nefeslerde stresin hafifletilmesini sağlar.
Ruh sağlığını düzeltir: Stres azaltıcı etkileri dışında ağlamak ruh sağlığınızı da düzeltir. Sosyal ve Klinik Psikoloji Dergisi'nde 2008 yılında bildirilen bir çalışmada ağlamanın nedenleri ve etkileri incelendi. Bir övgü yada başarı sonrasında gelen mutluluk gözyaşlarının ruh sağlığında maksimum iyileşme sağladıkları görüldü. Ağlama sırasında teselli eden biri olduğunda ise ruh sağlığında iyileşmenin arttığı görüldü.
Duyguları açığa çıkarır: Olumsuz duyguların birikmesine izin verilirse genellikle, depresyon gibi ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasına neden olurlar. Ağlamak bu duyguların dışarı atılmasını sağlayarak sizi rahatlatır. Bu duyguların dışarı çıkmasını engelleyerek onları hapsetmek diyabet ve artrit gibi bir çok kronik hastalığı tetikleyebilir. Yani, ağlayarak bu duygusal birikimi serbest bırakmak genel sağlık durumu için çok önemlidir.
Endorfinleri açığa çıkarır: Tıpkı egzersiz ve kahkaha gibi ağlamak da endorfin hormonlarını açığa çıkarır, bu hormonlar bize neşe verir. Endorfinlerin aynı zamanda ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını engelleyen ağrı kesici özellikleri vardır. Bu ağlama ile salgılanan endorfinlerin fiziksel acıyı da azalttıklarını gösterir. Yani yaralandıktan sonra ağlamak istiyorsanız, kendinizi tutmayın.
Gözleri temizler: İnsan gözyaşı ile ilgili çalışmalar gözyaşında "lizozim" adlı antibakteriyel özellikleri olduğu bilinen bir enzim bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu enzim bakterilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan bakteri duvarını parçalar. Bu antimikrobiyal özellik göz enfeksiyonlarına neden olan bakterileri durdurmaya yardımcı olur. Ayrıca duman, toz yada soğana maruz kalındığında salınan refleks göz yaşları gözleri bu tahriş edici kimyasallardan korur. Sevmediğimiz bu gözyaşları aslında gözlerimizi çevresel faktörlerden korur.
Toksinleri uzaklaştırır: Bir çalışmada göz yaşlarının zehirli kimyasallarla dolu oldukları ortaya çıktı. Yani yüksek stres seviyeleriyle vücutta biriken kimyasallar göz yaşları ile atılır.
Kan basıncını düşürür: Bir ağlama nöbeti sonrasında kan basıncının düştüğü görülür. Ağlama sonucunda kapalı kalmış duyguların serbest bırakılması bize kan basıncı ve kalp hızının düşürülmesinde katkıda bulunur. Kan basıncını düşürmenin yanı sıra, ağlama nöbetleri nabız sayısının azaltılmasına da yardımcı olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.