Nanorobotlar; genetik, kök hücre araştırmaları ve biyonik gibi yenilikçi gelişmeler tıp dünyasını tamamen değiştirdi. Bu yazıda sağlıklı bir geleceği müjdeleyen bu yeni gelişmelerden bazı örnekleri inceleyeceğiz.
Son 50 yıldır sürekli gelişen bilimsel araştırma ve gelişmeler, hastaların teşhis ve tedavilerinde yenilikler sağlayarak, hastalıklarla savaşmalarına yardımcı oluyor. Kan basıncı tespit cihazları, MR, BT, anahtar deliği ameliyatları insan ömrünü uzatmak, ağrıyı azaltmak, riskleri azaltmak, hastalıkların teşhis ve görüntülenmesi için kullanılan cihazlardan sadece birkaçıdır. İletişimin hızlanması, bilgiye erişimin kolaylaşması teknolojinin gelişmesini hızlandırdı. 1950' lerin başından itibaren insan DNA sının ilk keşfedildiği zamandan beri tıbbi gelişmeler birbiri ardına geldi. Bunlar son 50 yılda gerçekleşen gelişmelerden bazılarıdır;
- 1953 - 1955 böbrek nakli
- 1955 - 1959 ilk taşınabilir kalp pili
- 1960 - 1964 B blokör ilaçların hipertansiyonda ilk kez kullanılması
- 1965 - 1969 ilk kalp nakli
- 1970 - 1974 MR cihazının keşfedilmesi
- 1975 - 1979 ilk tüp bebek doğdu
- 1980 - 1984 DNA parmak izi
- 1985 - 1989 lazerli katarakt ameliyatı
- 1990 - 1994 hepatit A aşısı
- 1995 - 1999 kök hücre ve insan genom projesinin tamamlanması
- 2000 - 2004 yapay karaciğer
- 2005 - 2009 biyonik göz ve tüm yüz nakli
- 2010 - 2013 labaratuvarda üretilen ilk böbrek ve yenidoğanlarda DNA taraması
- 2013 - 2020 sırada ne var???
Nanorobotlar ve hedeflenmiş hücre tedavisi; insan vücudunun belli bir bölgesini hedef alan tedaviler nanorobotlar yardımıyla daha kolay olacaktır. Kanserli dokuların uzaklaştırılması, vücudun belli bölgelerine ilaç verilmesi bu teknoloji sayesinde artık mümkün. Anksiyete, depresyon, travma sonrası stress bozukluğu da vücudun herhangi bir bölgesine hücresel düzeyde verilen hassas dozlar ile kolayca tedavi edilebilir. Kanser gibi hastalıkların erken tanısı nanopartiküller sayesinde mümkün olabilir.
Genetik; gen manipülasyonu, gen tedavisi ve genetik gelişmeler bir dizi yaşamı tehtit eden tek bir hatalı gen nedeniyle ortaya çıkan tıbbi durumların tedavisinde tercih edilebilir. Araştırmalar ayrıca yaşlanmaya, fiziksel ve zihinsel kapasiteye, zekaya ve artan yaşam beklentisine cevap bulmak için yapılıyor. Bunlar vücutta hastalıklarla savaşmaya yardımcı yeni bir genin tanınması, hastalıklara neden olan genin sağlıklı bir kopyasıyla değiştirilmesi, fonksiyonunu düzgün gerçekleştiremeyen bir genin düzeltilmesiyle gerçekleşebilir. Genetik testlerin insan sağlığı için faydalı olduğu kanıtlandı, hastalıklar daha iyi anlaşılarak gereken yaşam stili değişiklikleri, tedaviler geliştirildi.
Robotlar; robotlar modern tıpta önemli bir rol oynamaktadır. Geleceğin doktorlarını, hemşirelerini, diş hekimlerini yetiştirmek için kullanılırlar. Robotlar kullanarak yapılan ameliyatlarda küçük kesiler yapılarak ameliyatları kısaltıp cerrahi sırasında kan kaybını en aza indirebiliyoruz. Böylece ağrıyı azaltıp, iyileşme sürecini hızlandırabiliyoruz. Bu da hastanede kalış sürecini azaltarak hastaların daha rahat ve iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Hatalar ve yolsuzluklar büyük ölçüde azalacaktır. Robotlar hastaların gösterdiği ilerlemeyi göstermeye de yardımcı olurlar. Destek ve konfor sağlarlar ayrıca demansın ilk aşamalarında yaşlı hastaların korunmalarını sağlarlar. Pek çok yanlış tanı hastalarda değişik sorunlara yol açabiliyor bu nedenle testlerin robotlar tarafından yapılması hata payını en aza indiriyor. Robotlar bu amaçla örnek toplama, CAT taramaları gibi testleri yapabiliyor.
Monitörler; acil bir tıbbı duruma hemen ve etkili bir şekilde müdahale edilmelidir. Bu tür acil durumlara müdahale etmek için yeni teknolojilerin kullanılması planlanıyor. Özellikle yaşlı ve engellilerde kontrol altında olmak ve monitörize edilmek çok önemlidir. Yeni bir telefon uygulaması bu amaçla EKG çekilmesine olanak sağlamaktadır. Bu uygulama kalp ritmlerini okur ve telefona gönderir. Kalp ritimlerini anlık olarak kaydetmektedir. Akıllı telefon uygulamaları hastaların cilt kanserinin habercisi olan cilt lekelerinin farkedilmesinde ve radyolojistlerinde hasta takip yöntemleriyle hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Hatta acil durumlarla baş edebilmek için ilk yardım hakkında okuyucuya eğitim veren uygulamalar bile var. Yeni geliştirilen el büyüklügünde bir ultrason makinesi ile doktorlar böbrek, karaciğer, gözler, damarlar ve mesanedeki herhangi bir problemi saptayabiliyor.
Protezler; yapay kollar, bacaklar, gözler, kulaklar ve diğer vücut parçaları vücudun beyin ve otonom sinir sistemi ile kontrol edilebilecek mikroişlemciler ve bilgisayar çiplerine sahip olacak. Beyin bilgisayar etkileşimi bu protezlerin başarısında önemli role sahip olacak. Bu arayüz beyin sinyallerini yorumlar ve protezi kontrol ederek düzgün çalışabilmesi için nöronları uyarır. Araştırmacılar ayrıca felç ve epilepsi gibi durumları kontrol edebilmek için nöro-protez çipler geliştirmeye çalışıyorlar. Bu durumu kontrol edebilmek için beyin sinyallerini çözüp düzenleyen bir çipin beyin dokusuna yerleştirilmesi planlanıyor.
Rejeneratif tıp; organlar kök hücreler kullanılarak yeniden yaratılabilir, uzmanlar yaşlanmış ve zarar görmüş organların kök hücreler kullanılarak yenileriyle değiştirilebileceğini öngörüyor. Kök hücrelerle vücudun doğal iyileşme süreçlerini destekleyerek bireyin sağlıklı ömrünü uzatmanın ve yaşam kalitesini arttırmanın mümkün olduğu düşünülüyor. Bilim adamları dünya çapında şeker hastaları için insülin üretmek amacıyla pankreas dokularını yeniden yapılandırmaya, yanık hastaları için cilt hücreleri üretmeye ve hatta beyin hücreleri üretmeye çalışıyor. Kök hücreler ayrıca parkinson tedavisinde, alzheimer hastalıkları, omurilik travması, kalp hastalığı, felç, osteoartrit ve romatoid artrit için kullanılabilir.
Tüm bu tıbbı gelişmeler ileride bizi bekleyen sağlıklı ve büyülü bir dünya için katkıda bulunan gelişmelerden sadece bazılarıdır. Biyoteknoloji, genetik, nanoteknoloji hızla gelişmesini sürdüren her gün yeni bir gelişmenin olduğu bu alanlardandır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.