Seo terimini internetten pazarlama felsefesi yaygınlaştıkça duymaya başladık. Arama sitelerinde üst sıralarda olmanızı sağlayan kriterler topluluğu diyebilirim. Kriterler dememin nedeni bir noktaya bağımlı olmamasıdır. Sitenizi optimize etmek demek birçok faktörü düşünerek hareket etmektir.
Klasik Bilinen Seo Kavramı
Genellikle seo adına bilinen bir takım bilgiler var. En çok bilinen şekli şudur: Site kalıcı bağlantı ayarlarını (permalink) . html uzantısı ile görünecek şekilde ayarlamak. İşin gerçeği ise bu değil tabi ki. Bu yaptığınız ayarlamaya SEF Url (Search engine friendly url)deniyor. Arama motorlarının beğeneceği(seveceği) adres yapısı. Genel ve yanlış bir bilgiyi de kısaca vermek istedim.
Bu yazıda seo nedir, seo yanlışları, seo dersleri gibi konulara değinmeyeceğiz. Yukarıda sadece bilgi amaçlı bir giriş yaptık. Asıl konumuz: Seo ve İnsan İlişkilendirmesi.
Sitemizi bir bütün olarak düşünelim. Bir site bir insan olsun. Seo dediğimiz güç bu sitenin kalbidir. Sitemizi insanların da görmesini sağlamak, arama motorlarında tanınmak bu kalp sayesinde olacak.
Gövdemizin içindeki pankreas, karaciğer, akciğer organlarına " Site İçi Seo " ilişkilendirmesini yapıyoruz. Yabancı forumlarda On Page Seo olarak bilinir. Kollarımız ve bacaklarımızla da Site Dışı Seo ilişkilendirmesini yapıyoruz. Bu kavram da yabancılarda Off Page Seo olarak bilinir.
Ellerimizi, ayaklarımızı yöneten beynimizdir. Sitenin kalbi seo , yöneticisi yani beyni de sizlersiniz. Nasıl yönetirseniz o şekilde düzgün hareketler yapar, doğru yollara hızlı adımlarla ulaşabilirsiniz. İnsanın anatomisi birçok şeye bu şekilde uyarlanabilir. Bir insanı nasıl elleri ayakları olmadan düşünemezsek Seo'da da iç ve dış çalışmaları ayrı düşünemeyiz.
Site içi link ağını iyi kurmamız kan dolaşımını vücutta iyi ayarlamanız demektir. Kanı vücuda pompalayan ise bildiğiniz gibi kalptir. Site içi link ağı bu nedenle çok önemli. Arama motorlarından (sitelerinden) gelen örümcek dediğimiz botlar bu kesintisiz ağ sayesinde bütün sayfalarınızı görür ve dizinine kaydeder.
Anasayfanızda h1 etiketlerinin hiyerarşisini çok iyi kurmalısınız. H1 en önemli başlığınız demektir. Bunu ana kategori ve alt kategorileri gibi düşünebilirsiniz. Odaklandığınız konunuz h1 etiketi ile anasayfada 1 defa belirtilmeli. Bu alandaki diğer hizmet ve konuların başlıkları da derecelendirmesine göre h2, h3, h4 şeklinde devam etmeli
Sitenizin kodlaması yani insan vücudunun temizliği iyi yapılmalıdır. İçinizin dışa yansıması diyebiliriz buna. Üzerinizde gereksiz hiçbir şey olmadan sizi her insana aynı şekilde gösteren bir temizlikten bahsediyoruz. Yani sitenizin başka tarayıcılarda(internet explorer, firefox, opera, safari, google chrome) her ziyaretçiye aynı şekilde gözükmesidir. Buna da çok önem vermelisiniz. Temiz kodlama ve güzel bir tasarım insanların hoşuna gider. İlk tanışma her ilişkide önemlidir. İlk izlenimi iyi verirseniz tekrar ziyaretçilerinizle karşılaşabilirsiniz. Sadık ziyaretçileri site içi seo ve tasarımınızla sağlayabilirisniz.
Önemli yerlerde vurgu yaparken kalın yazmalısınız. Cümleleri vurgularken ise altı çizili yapmak en doğrusu olacaktır. Alıntı yaptığınız metinleri italik olarak göstermeniz de faydalı bir harekettir. Sitenin beyni siz olduğunuza göre site içi seo çalışmasını yaparken kendi deneme yanılmalarınızla da buna yön vereceksiniz.
Site dışı seo çalışmaları başka sitelerle köprü kurmanıza bağlı. Yani bir insanın diğer bir insanın elini tutması , dokunması gibidir. Site dışı seo çalışmalarında kendi odaklandığınız konuya yakın siteler seçmeli ve onlardan link alırken XFN tekniğini kullanmalısınız.
XFN teknği nedir?
İki site arasında nasıl bir ilişki olduğunu gösteren mikroformat diyebiliriz. Link aldığınız site size aitse "me", ilham verici buluyorsanız "muse" gibi mikroformatları kullanmalısınız.
Örnek kulalnım : <a href="http://www. bilgiustam. com" rel="muse">bilgi ansiklopedisi</a>
Diğer ilişkilendirme formatlarını araştırarak bulmanızı istiyorum. Bilgi araştırılarak çok daha iyi öğrenilir. Bu teknikle insanlar arasında köprü kurmanız sitenizi çok daha değerli kılacaktır.
Site dışı seo yaparken yanlış insanlarla ilişki kurarsanız bu da size kötü bir şekilde yansıyacaktır. Eli yanan bir insan gibi...
Site dışı seonun bir kısmını da sosyal ağlarla iletişiminiz oluşturmakta. Sosyal ağ denildiğinde sadece Facebook olarak algılamamanızı tavsiye ederim. İnsan topluluklarının olduğu her yer sosyal bir ağdır. Çok aktif forum ve video siteleri de bu şekilde düşünülebilir.
Site içi ve site dışı seo çalışmalarını doğru yaptığınız o insanın yüzünde güzel bir gülümseme olacaktır. :)
Bu şu anlama gelir: Size gelen misafirleriniz artış göstermekte ve kaliteli ziyaretler almaya başladınız.
Bu yazımda teknikten çok mantığı vermek istedim. İnsan ilişkilendirmesini yapmamdaki amaç; arama motorları içerisinde özellikle Google'ın arama algoritmasını insanın düşünme yetisine göre ayarlamaya çalışmasıdır. Türkiye'de en çok kullanılan arama sitesi Google olduğu ve arama sonuçlarında insan gibi düşünmeye çok yaklaştığı için yaptığımız seo çalışmaları Google'a yönelik olacaktır. Google'a göre yaptığınız optimizasyon diğer arama motorlarının algoritmalarını geliştirdiğinde onlarda da geçerli olacaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.