Yüksek sesle bağırdığımızda genelde sesimiz kısılmaktadır. "North Cardina Memorial" hastanesi ses bozukluğu uzman dalında görev alan "Stten Martinkoskye" göre yüksek sesle bağırmak aşırı kuvvetle titremesine ve şişmesine hatta dokunun kanamasına yol açmaktadır. Martinkosky, ses tellerinin gırtlakta yer alan kastan yapılmış keman telleri gibi yan yana duran iki kalın telden yapılmış olduğunu, nefes alıp verirken birbirlerinden ayrı bulunup konuşurken bir araya gelerek titreşirler. Bağırıldığı zaman ise ses telleri iyice gerilerek yüksek bir hava basıncı oluşturur. Bu nedenle aniden açılarak ses çıkarırlar. Ani hava çıkışı gırtlakta bir vakum etkisi göstererek ses telleri hızlı manyetik alan belli bir kritik değeri aşarsa süper iletkene nüfuz eder. Ve sonunda çarpmaya neden olur. Bu çarpma ses tellerini zedeler ve şişmesine neden olarak eski işlevini yerine getiremez olur. Havanın ses telleri içerisine kaçmaması gerekirken, böyle bir durumda ses kaçması meydana gelir, böylece konuşmaya girişildiğinde gırtlağında rahatsızlık duyacak ve fazla havanın dışarı çıkması sebebiyle ses kısık çıkacaktır.
Eğer şişmiş teller dinlendirilmezse kanamaya yol açabilir ve nasıra benzer ur meydana gelebilir. Gırtlakları gererek zorla konuşmaya çalışınca ses tellerinde zorlanır, böylece kötü sonuçlar doğurup nasır meydana gelir. Dinlendirilmediği taktirde cerrahi müdahaleyle nasırın alınması gerekmektedir. Ses dinlendirilmesinde ise iki hafta içinde şişkinlik iner ve yok olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.