02/12/2014 0:50
Slovakya, konum olarak Orta Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Polonya'nın güneyinde yer almaktadır. İsminden de anlaşılacağı üzere, eski Çekoslovakya Devleti'nin bir parçası olarak ayakta kalmıştır.

Slovakya, 48. 845 km² yüzölçümüne sahip bir toprak parçasından oluşmaktadır. Sınır komşuları Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Ukrayna ülkeleridir. Bu bağlamda, toplam 1. 355 kilometre uzunluğunda bir karasal sınırı vardır. Slovakya'nın herhangi bir denize kıyısı yoktur.  Slovakya iklimi, genel anlamda ılıman iklim tipindedir. Karasal iklimden de izler taşıyan bu topraklarda, yazlar daha ılık, kışlar ise soğuk, bulutlu ve nemli yaşanmaktadır. Bölgeden bölgeye iklim farklılıkları da, ülke çapında görülebilmektedir.

Ülkenin orta bölgeleri ve kuzeyinde dağlar yer alırken, güney bölgelerde alçak araziler bulunmaktadır. Slovakya'nın en alçak noktası Bodrok Nehri'dir ve rakımı 94 metre yüksekliğindedir. Rakım olarak ülkenin zirve noktası ise, Gerlachovsky Stit'in en tepesidir ve bu yükseklik 2. 655 metredir.  Dağlık arazi yapısı ile bilinen bir ülke olan Slovakya, özellikle ülkenin yarısına yakınını kaplayan Karpatlar ile ünlüdür. Karpatlar sıradağlarının arasında ise, Tatra Dağları'nın yüksek zirveleri de bulunmaktadır. Kuzeyde, Ülkenin Polonya sınırına yakın yerlerinde, zirveler ile birlikte çok sayıda göl ve vadiler de bulunmaktadır.  Tuna, Vah ve Hron nehirleri, Slovakya'nın ve Orta Avrupa'nın en önemli nehirlerinden birkaçıdır. Tisa Nehri ise, ülkenin bazı kısımlarında Macaristan sınırını belirlemektedir.

Tarihsel anlamda ise, birçok olaya ev sahipliği yapmış olan Slovakya toprakları, geçmiş dönemlerden kuruluşuna kadar önemli yaşanmışlıklara tanık olmuştur. Avusturya - Macaristan İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı sonrasında yıkılması ile, Slovakya toprakları, Bohemya, Moravya, Silezya ve Karpat Rutenya ile birleşerek, Çekoslavakya ismi ile uzun dönem nam salacak bir ülke haline dönüşmüştür. Bu birleşim, 1918 yılında gerçekleşmiştir. Siyasi anlamda oldukça önemli olan II. Dünya Savaşı ise, Slovakya'nın da kaderini belirlemiştir. Savaşın başlamasının ardından Slovakya, Nazi Almanyası ile anlaşarak Çekoslovakya'dan ayrılmıştır. 9 Mayıs 1945 tarihinde ise, Sovyet ve Amerikan birliklerinin yardımları ile işgal sona erdirilmiş ve Çekoslavakya tekrar birleşmiştir. Yönetimin 1948 yılından itibaren komünist idarecilerin eline geçmesi ile, 41 yıl gibi bir süreliğine Çekoslovakya Doğu Bloku ülkeleri arasında yerini almıştır.

5 Ocak 1968 tarihinde yönetimi alan Alexander Dubcek, siyasi bir liberalleşme döneminin de ilk adımlarını atmıştır. Prag Baharı ismi ile literatürde yerini alan bu olaylar silsilesi, ülkenin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerince işgal edilmesine sebep olmuştur. 1989 yılının Kasım ayında yaşanan Çekoslovakya Kadife Devrimi, kansız bir devrim özelliği ile birlikte, ülkenin kapitalizm anlayışına dahil olmasına mahal vermiştir.

En nihayetinde, 1 Ocak 1993 tarihinde, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya isimleri ile iki ülkeye ayrılan topraklar, savaşsız şekilde son halini almıştır. Bu tarihten itibaren her iki ülkede de ekonomik anlamda köklü değişiklikler yapılmıştır.  Slovakya 29 Mart 2004 tarihinde NATO'ya dahil olmuş, 1 Mayıs 2004 tarihinde ise Avrupa Birliği'ne üye haline gelmiştir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi