Ne sitesi açsam? sorusunu ben size sormayacağım. Aslında birçoğunuzun aklında bu soru var. Ne sitesi açsam da çok kazansam diye düşünüyorsunuzudur. Belki de birçok denemeniz olmuştur.
İnsanlar web sitelerini belirli amaçlar için açar. Para kazanmak, kişisel amaçlı ve kurumsal kimlik amaçlı açılır. Kurumsal firma sitelerinin bir kısmı e-ticaret yöntemiyle kazanmayı tercih ederken, bir başka kısmı da arama motorlarında sitelerini ön sıralara çıkartarak ürün satmayı ve bundan para kazanmayı hedefler. Az bir kısmı ise prestij ya da kanuni zorunluluk için açar.
Genel olarak gördüğünüz üzere web siteleri para kazanma amacı güder. Örneğin Google'ın sizi en iyi sonuçlara ulaştırmak için uğraşmasında tek bir neden var o da doğru sonuç veren bir arama motorunun bir zaman sonra çok kullanılan popüler bir motor haline gelmesidir. Böylece sponsor bağlantılarda reklam veren yayıncı da artacaktır. Google evimizdeki bir araç çantası gibidir. Kendimize çok yakın görürüz. Altında yatan bir gerçek var o da para.
Burada bahsetmeye çalıştığım hangi tür siteler açıp ne kadar kazanabileceğimiz değil. Site açanlarının amacının para kazanmak olduğu aşikar buna odaklı da yazmayacağım. Önemli olan ve değinmek istediğim konu: Webmaster olsun olmasın hepsi bir takım tutmayacak hayaller kurup siteler açıyorlar. Bu sitelerin açılış fikri ise sadece alan adı (domain). Düşünüyoruz ve aklımıza gelen ismi hemen aratıyoruz ve diyoruz ki: Aaa bu kimsenin aklına gelmemiş. Kesin tutar.
Proje ismi güzel olabilir ama ortada bir fikir yoksa malesef hiçbir önemi yok. Facebook. com eğer içerisinde sosyal ağ projesi olmasaydı sadece sıradan bir site olarak bilinecekti. Bu ismi belkide siz alacaktınız ama hiçbir işinize yaramayacaktı.
Fikir üretmen site adı alıp siteyi açıp buna içerikler ekleyerek insanların gelmesini, size reklam vermesini, Google Adsense reklamlarınıza tıklamasını ve sitenizi kulaktan kulağa yamasını bekleyemezsiniz. Beklemeyin. Aksi halde kesin bu site tutar diye bir site açarsınız. Tasarımına, kodlamasına para harcarsınız. Herşey mükemmel gözükür ama insanların vakit geçiremeyeceği bir proje olarak tarihe gömülü kalır.
O YAPMIŞ BEN DE YAPARIM
O yapmış bende yaparım tipinde olan insanlar ilk gördükleri hoşlarına giden sitenin aynı ya da benzer içeriği ile bir site yapıp para kazanma hayali kuran insanlardır. Bu tip fikirlerin batmasının nedeni de fikir kopyalamaya çalışmaktır. Bakın burda önemli nokta çalışmak. Bir kaç içerik ekleyip ziyaretçi beklemek yani tembellik yapmak size hiçbir şey kazandırmaz. Başka bir fikri kopyalasanızda üzerinde çalışıp emek verirseniz sizin sitenizin de kazançlı hale gelmesi mümkündür.
Çalışmadan başarı gelmez. 10-15 site açıp Google Adsense reklamınızı birilerinin tıklamasını beklemektense 1-2 site açıp emek vermeniz çok daha mantıklı olacaktır. Başarının sırrı disiplinli çalışmak ile başlar. Emek veren emeğinin karşılığını elbet görür.
Ne sitesi açsam diye düşünmeyi bırakın. İyi bir fikriniz var mı onu düşünün. Planlı olarak bu fikrinizi yürütebilecek misiniz onu düşünün. Vaktinizi ve paranızı boşa harcamayın.
Bu yazıyı yazmama neden olan kişi bana site tasarımını yaptırmak isteyen genç bir arkadaştı. Parasını harcayacağı projenin tutmayacağını ona açıkladım. Tutmayacak bir proje için de biriktirdiği birikimini harcamamasını söyledim. Ama normal de bu işi yapan insanlar işin maddi boyutuna bakar tutup tutmaması ya da kimin ne verdiğini önemsemeyebilir. Ben yol göstermeyi tercih ettim başkaları etmeyebilir de. O nedenle danışmak kavramının önemi burda ortaya çıkıyor.
Önemli bir fikriniz varsa bunu alanında uzman kişilere danışın. Tabi ki fikrinizi forum ortamlarında herkes ile paylaşın demiyorum. Ama uzman gördüğünüz ya da projesini beğendiğiniz kişilere uygun bir dille danışın. Eminim birçoğu size yardımcı olacaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.