Tuz, NaCl olarak bilinen beyaz kristal yapılı bileşiktir. Dünyanın her yerinde bulunan tuz tarih buyunca önemli bir ticaret maddesi de olmuştur. Besin maddesi olmasının dışında dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sanayisinde kullanılır.

Besinlerin çoğunun içinde bulunan tuz vücuttaki sıvı dengesinin kurulmasında önemli bir yere sahiptir. Vücudun kan basıncının düzenlenmesini ve sıvı dengesinin sağlanmasını sağlar. Fazla tuz tüketmek birçok hastalığa temel oluşturur.

Tuzun Vücuda Zararları

* Yüksek tansiyon ve yüksek tansiyon temelli kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Yüksek tansiyonda tuzun büyük önemi vardır. Bazı insanlarda böbreğin tuz atma kapasitesi sınırlı olduğu için fazla miktarda tuz alındığında hipertansiyon oluşumu görülür ve hipertansiyon tedavi edilmek istendiğinde de fazla tuz alımı nedeni ile başarısızlıkla sonuçlanır.

*  Hipertansiyon damarları etkileyen bir hastalık olduğu ve damarlarda tüm organlarda olduğu için bu konudan tüm damarlar etkilenir. Hipertansiyon en çok gözleri, büyük atardamarları, beyni ve kalbi etkilemektedir.

*  Aşırı tuz tüketiminin idrardaki kalsiyum miktarını artırması nedeniyle kemiklerde de kalsiyum kaybı görülür. Bu ise kemiklerde kırılma riskinin artmasına ve kemik erimesine (osteoporoz) yol açar.

*  Diyet yapan kişilerin tuz tüketiminde dikkatli olması gerekmektedir. Fazla tuz vücutta su tutulmasına ve şişkinlik hissine yol açar. Tuzun iştah açıcı özelliğinin de olması nedeniyle diyet yapanlar tarafından fazla tüketilmemesi gerekir.

*  Hamilelikte çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücutta su toplanmasına neden olur; bu da yüksek tansiyona yol açabilir. Hafif vakalarda bebek etkilenmezken, hafif düzeyde gelişim duraklaması görülebilir. Hafif vakalarda doğum vaktinde gerçekleşir. Fakat ağır vakalarda ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir. 6. aydan sonra bebeğin gelişimi duraklayabilir ve bebeğin sağlığı bozulur.

Tuzu Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

1- Yemeği tuzsuz yapıp sofrada tuz eklenerek tuz tüketimi azaltılabilir. Hekimler bunun daha az tuz almaya yardım edeceğini söylemektedir. Özellikle sıcak yenen yemeklerde bu yöntemin çok işe yarayacağı söylenmektedir.

2- Yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada az tuz kullanmak etkili olabilir.

3- Satın alınan ürünlere dikkat edilmeli, etiketleri mutlaka okunmalı sodyumu azaltılmış ürünler tercih edilmelidir.

4- Deliği küçük tuzluklar seçilmelidir.

5- Yemeklerin lezzetini arttırmak için farklı tatlar kullanılabilir.

6- Tuzlanarak saklanan ürünlerde tuz miktarı çok fazladır. Bu ürünleri tüketmekten uzak durulmalıdır.

7- Bol su içilmelidir. Su ve maden sularının sodyum miktarı etiketlerinden kontrol edilmelidir.

8- Sebze meyve tüketimi arttırılmalıdır.

9- Konservelerin tuzunu azaltmak için yiyecekler yıkanarak kullanılabilir.

10- Et, balık ve tavuk ürünlerinde konservelenmiş veya dondurulmuş ürünleri değil taze olanlar tercih edilmelidir.

11- Kahvaltılık tahıl gevrekleri tüketirken düşük tuz oranlı olanları tüketilmelidir.

12- Cips tüketimine dikkat edilmelidir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi