Akdeniz'e kıyıları olan ülkelerde sıklıkla görülen hastalık türü olan tatarcık hastalığı bir sineğin sebep olduğu virüslü hafif seyirli bir hastalıktır. İnsanlardan başka türlerde rastlanmaması hastalığın, biyolojik yapısının insanda bulunan genler tarafından şifrelendiği varsayılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda insanda RNA virüsü olduğu, bazı hayvanların ise konakçı olarak virüsü taşıdığı kanısında varılmıştır.

Hastalık Akdeniz'e kıyıları olan ülkeler dışında salgın olarak görülmekte ve özellikle Kıbrıs adasına giden gezginlerin çoğuna bulaşan bir hastalıktır. Akdeniz bölgesinde halk arasında tavuk hastalığı olarak adlandırılır. Hastalığın kaynağı olan bu tatarcık sineği, tatil bölgeleri olan ılıman bölgelerde etkili olmakta ve hastalığı yaymaktadır. Kış günleri yaşam koşullarının olumsuzluğu sebebi ile sineklerin sayısındaki azalma hastalığında bulaşmasını azaltmakta ve etkisini düşürmektedir. Yapıca çok küçük olan bu sineklerin boyu 1-2mm dir.

Tatarcık hastalığını yapılan incelemeler sadece dişi sineğin bulaştırdığını erkek sinekte virüsün bulunduğu fakat ısırmadıkları gözlenmiştir. Sinek tarafından ısırılan kişi genelde acı hissetmez ve hastalığın sebebini anlayamaz.

Isırılan insan normal bir sivri sinek ısırığı gibi duruma müdahale etmez ise 3-4 güne kadar yüksek ateş durumu ortaya çıkar. Ateş yükseldiğinde virüs kanda çoğalmaya başlamıştır ve titreme terleme belirtileri ile kendini göstermeye başlar. Hastalık ilerledikçe tat alma problemleri, sırt sertliği, baş dönmesi, bulantı, kusma, boğaz ağrısı, kabızlık, ağız içi deri dökülmeleri görülmeye başlar.

Tatarcık hastalığı özel bir tedavi gerektirmez. Hasta dinlendirilip gerekli sıvılar tüketmeli, aspirin almalı ve alerjinin boyutu hafifletilmelidir. Zaman bu hastalığın tedavisinde önemli yer almaktadır. Tatarcık hastası olan kişi bu virüse daha fazla maruz kalmamalı, ya bölgenin ilaçlanması ya da bölgeden uzaklaşılması gerekmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi