Tavuklar, kısa ve kalın gagalı, kısa bacaklı, çeşitli renkleri bulunan ve uçamayan kuşlar grubundandır. Tavuğun erkeğine horoz, yavrusuna civciv, cüce denir. Yetişkin tavuklara ise genellikle ferik veya piliç denir.

Tavuklar, eti ve yumurtası için üretilen kümes hayvanlarıdır. Yetişkin tavuklar; mısır, buğday ve yakaladıkları küçük böcek ve solucanlarla beslenirler. Civcivler büyüyünceye kadar mısır unuyla beslenirler. Eğer tavuğunuza kümeste bakmıyorsanız, açık alanda bakıyorsanız eşinmeyi çok severler. Hatta ekili patates, mısır, fasulyeniz varsa zarar verebilirler. Çiçeklerinizin de diplerini eşerek zarar verebilirler.

İslamiyet de tavuğun eti helal olarak kabul edilmiştir. Tavuk eti, aranılan makbul bir ettir ve en önemli gıda maddelerindendir. Hasta ziyaretlerine giderken de genellikle tavuk eti götürülür. Hazır tavuk etinin kızartması ve evde yetiştirilen tavuk etinin özellikle suyu çok sevilir. Tavuk kanadı, pikniklerin vazgeçilmez lezzetidir. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir besindir.  Tavuğun yumurtası da severek tüketilir ve çok besleyicidir. Çok zengin bir besin deposudur. Özellikle güreşçiler sabah kahvaltılarında çok sayıda yumurta tüketirler. Tavuk yumurtası, atış talimlerinde hedef olarak da dikilir. Son yıllarda tavuk yumurtasının yeni bir işlevi daha ortaya çıkmıştır; protesto amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Dikkatleri kendilerine çekmek isteyenler yumurta fırlatmaya başlamıştır.

Eski inanışlara göre, eğer kara tavuğun yumurtası bir zalimin kapısına sürülürse, o evden kötülük eksik olmazmış. Eskiden beri özellikle köylerde yaşayan insanlar evlerinin önüne bir tavuk kümesi yaparlarmış. Tavuk besleme geleneği, Osmanlı’ dan beri devam etmiştir. Osmanlı sarayında tavukların her türlü beslenme işlerinden sorumlu özel görevliler bulunurdu. Tavuğun pek çok türü vardır. Özellikle Hint tavuğu, tavus kuşlarını dahi kıskandıracak güzelliktedir.

Türk dilinde tavuklarla ilgili pek çok deyim ve atasözlerine yer verilmiştir. Bunlar arasında “"kaz gelen yerden tavuk esirgenmez"” atasözü, menfaatin büyük olduğu yerde, küçük menfaatler feda edilir anlamındadır. Halk dilinde yaygın olan “tavuk gibi” deyimi ise, erkenden yatıp uyuyan kimseler için kullanılır.

Önceki
Önceki Konu:
Ördek
Sonraki
Sonraki Konu:
Yusufcuk Böceği

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi