Geçtiğimiz yüzyıl boyunca tıp bilimi çok hızlı ilerlemiştir. Tüm organizmaların genetik kodu olan DNA'nın keşfi ile hastalıkların ve genetik bozuklukların nedenleri, semptomları ve olası tedavilerini bulmak çok kolaylaşmıştır. Tanı ve görüntüleme teknolojileri de çok gelişmiştir böylece kemiklerin, dokuların ve hatta vücudumuzun derinliklerinde çalışan sinir sistemlerinin yapılarına bakabilirsiniz. Ancak tıp uzmanlarını şaşırtmaya devam eden bir çok gizemli tıbbi durum vardır. Dünyada bir kaç kişiyi etkileyen garip tıbbi durumlara bir bakalım.
Sadece birkaç tane gizemli durum var ki konusunda uzman kişiler bile çözemiyor. Bu gizemli tıbbi durumlar idiopatiktir yani nedeni bilinmemektedir. Ancak bazılarında doktorlar bu durumların nedenini bulmuşlardır. Bu hastalıklar o kadar nadirdir ki doktorların büyük bir bölümü bu hastalıkların varlığından habersizdir. Böylece açıklanamayan tıbbi durumlar adını almışlardır. Bunlar;
Hipertrimestik Sendromu:
Hipertrimestik sendrom, hafızayı etkileyen çok özel bir durumdur. Hastalık denildiğinde sanılanın aksine kişiyi unutkan yapmaz, ona otobiyografik bir hafıza gücü verir. Otobiyografik hafıza nedir derseniz kişinin bizzat yaşamış olduğu her şeyi tüm detaylarıyla hatırlamasıdır. Onlara belirli bir tarihte nerede olduklarını, ne giydiklerini, havanın nasıl olduğunu, kimlerle görüştüğünü, görüştüklerinin ne giydiklerini sorabilirsiniz. Onlar takvime işaret koymak yerine yerine kendi zihinsel takvimlerini kullanmayı tercih ederler. Bunun nasıl gerçekleştiği hala nedeni açıklanamamıştır.
Müziğe bağlı nöbetler
Çok, çok gizemli tıbbi durumlardan biri müzik kaynaklı nöbetlerdir. Aynı zamanda müzikojenik nöbetler veya müzikle indüklenen nöbetler de denir. Bazı kişiler, müzik veya ses frekanslarının belirli türlerine düşük tolerans gösterme eğilimindedir. Kişi bu frekansta bir şarkı yada müzik duyduğunda beynindeki epileptik odak tetiklenir. Böylece tonik-klonik nöbet geçirirler.
Kalıtsal Duyusal ve Otonom Nöropatiler:
Bu etkilenen kişinin her tür duyusunu inhibe eden garip tıbbi bir durumdur. Bu kişiler hiç ağrı duyusu duymazlar bu da bu hastalığı dünyanın en tehlikeli durumlarından biri yapmaktadır. Kişi yaralandığını, kanaması olduğunu veya yandığını fark edemez. Bu nedenle tedavi zamanı gecikebilir.
Apotemnofili:
Bu insanlar sağlıklı ekstremitelerini kesmek için çok güçlü bir istek duymaktadırlar. Bazı ciddi durumlarda bazı vücut parçalarını yabancı yada fazlalık olarak görürler ve onu ortadan kaldırmak isterler. Bu nedenle cerrahları ziyaret ederler ve o ekstremiteye amputasyon yapmalarını isterler. Bu garip hastalığın nedeni bilinmemektedir. Prefrontal kortekste bir hasardan veya ilgili organın beyindeki sinirsel karşılığının olmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Yabancı el sendromu:
Ayrıca Dr Strangelove sendromu veya anarşik el olarak da adlandırılan, yabancı el sendromu nörolojik bir hastalıktır. Bu sendrom etkilenen kişinin elinin ondan bağımsız ne istiyorsa yapmasıdır. Hastalar ellerinin kontrolünü kaybettiklerini hisseder. Elleri istemsiz ve kendi isteğiyle hareket eder. Eli kendi başına hareket ederken kişi ne olduğunun farkında değildir. El kötü yada yasa dışı şeyler bile yapabilir. Hasta elin, kişiyi uykusunda boğmaya çalıştığı bile görülmüştür.
Capgras Sendromu:
Capgras sendromu yakın bir arkadaşın, eşin, anne-babanın ya da başka bir aile üyesinin değiştiğini düşünmeye neden olan bir hastalıktır. Değişmesinden kasıt aynı görünümlü başka birinin onun yerini almasıdır. Bu sanrı şizofreni, demans veya beyin hasarı olan hastalarda görülür.
Ölümcül ailesel uykusuzluk sendromu:
Çok nadir görülen beynin otozomal dominant kalıtılan hastalıklarından biridir. Bu hastalık PrPC proteininin bir mutasyonu nedeniyle olur. En sık 35-60 yaş grubu insanlarda görülür. Kişi uykusuzluk, paranoya, fobiler, halüsinasyonlar, demans ve hiç uyuyamamaktan şikayetçidir. Başlamasından 7-36 ay sonra ölümcül hale gelmektedir.
Alice in Wonderland Sendromu:
Bu sendromda kişinin algılama yeteneği bozulur. Nesneleri olduklarından daha büyük yada daha küçük görmeye başlarlar. Bir binayı minyatür gibi görebilir, bir karınca ise onlara dev bir canavar büyüklüğünde görülebilir. Etraflarındaki şeyleri yanlış algılamaya başlarlar bazıları ise
halüsinasyonlar görmeye başlar.
Morgellons Hastalığı:
Bu hastalığa sahip insanlar derilerinin altında onları ısırmaya çalışan böcekler olduğunu hissediyor. Derilerinde spontan veya kendi kendilerine oluşan deri lezyonları var. Bu hastalar çok fazla acı duyuyorlar ve rahatsız hissediyorlar. Morgellons hastalığının gerçekten var olup olmadığı henüz belli değil. Uzmanlar psikolojik bir sorun da olabileceğini düşünüyor.
Moebius Sendromu:
Son derece nadir nörolojik bir hastalıktır. Kişi doğuştan yüz felci ile doğar. Kişi gözlerini kapatamaz veya hiç bir yüz ifadesini gerçekleştiremez. Bu kişiler çoğu zaman donuk veya arkadaş canlısı olmayan insanlar sanılırlar. Aslında onlarda diğer herkes kadar arkadaş canlısı kişilerdir. İfadesiz yüzleri onların garip kişiler olarak görünmelerine neden olur.
Bunlar gizemli tıbbi durumlardan yalnızca bazılarıdır. Tıbbi dergilerde, makalelerde tartışılsa da insanların çoğu bu hastalıkların farkında değil. Dünya üzerindeki çok az insanı etkiliyor ve yeni vakalar çok uzun zaman farkıyla ortaya çıkıyor. Bu nedenle uzmanlar bu hastalıkları inceleyecek çok az kişi bulabiliyor bu nedenle tedavileri için de henüz bir şeyler yapılabilmiş değil.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.