En çok kalp krizi ile karıştırılan, fakat riske atmamak için derhal doktora başvurulması gereken bir durumdur. Kostokondrit kaburga kıkırdaklarının göğüste hissedilen ağrısıdır. Ağrı genelde kaburgalarda meydana gelen iltihaplanmanın sonucu olmaktadır. Gün içerisinde alınmış bir darbe ve ya basınca maruz kalma durumlarında kısa süre içinde kendini belli eder. Bazı hastalarda ağrılar ani ve şiddetli olduğu için kalp krizi geçirildiği şüphesine ve paniğine neden olmaktadır. İltihabın dış etkenlere bağlı olmadan da meydana gelmesi mümkündür. Dış sebeplerden dolayı olmayan Kostokondrit'in sebebi ise bilinmemektedir.
Göğüs kafesinin ön kısmındaki ağrılar, o bölgelerde meydana gelen şişlikler başlıca belirtileridir. Hastalığın teşhisi konurken geniş bir tutum sergilenmektedir. Göğüs bölgesindeki akciğer ve kalp rahatsızlıklarının olamdığı konusunda emin olunmalıdır. Kan testi ve röntgen filmi çekilmesi ile yapılan incelemeler sonucu teşhis konur.
Kostokondrit'in tedavisinde ilk olarak hastanın uzun süreli dinlenmesi istenir. Göğüs bölgesindeki kasları, kemikleri ve kıkırdak dokuyu zorlayan hareketlerin yapılmaması, dinlenme sırasında baskı uygulanmaması tavsiye edilir. Ağrıların fazla olması, kişiyi rahatsız etmesi ile aspirinler ve bazı ağrı kesici ilaçların ağız yolu ile ve hasta bölgeye enjekte edilmesiyle tedavi uygulanır.
Hastalık şişliklerle beraber ilerlerse buna Tietze sendromu denilir. Şişlik durumlarına yapılacak bilinçsiz müdahaleler hastalığa fayda sağlamayacağı gibi daha da kötüleşmesine sebep olabilmekte, hassas olan göğüs bölgesinde farklı rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. Fark edildiğinde yapılması gereken ilk şey bölgeyi zorlamamak ve iyileşmesi için sabretmektir. Bazı durumlarda ağrı günler bazı durumlarda aylar sürebilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.