*Kişiye uygun özel olmayan programlar. ( özellikle dergi, gazete vb. yöntemlerle yayınlarda bulunan, kişilerin özellikleri dikkate alınmayan programlar)
*Çok kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden sihirli şok programlar. ( Bu tür programlarla kilo kaybı sağlansa da, hızlıca kaybedilen kilonun korunması mümkün olmamaktadır)
* Kişinin ihtiyacına, gereksinimine göre hazırlanmamış, kontrol altında çok düşük kalorili programlar.
* Özel zayıflama ürünleri önerip, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmayan programlar.
* Tek besine dayalı programlar. ( Can sıkıcıdır ve yiyeceklerden tiksinme duygusu geliştirebilirler, kısa sürede etkili olmalarına rağmen, kilo kaybı kalıcı olmamaktadır. Besin öğeleri alımı yetersiz ve dengesizdir.
* Vücutta sadece su kaybına yol açan, kilo kaybı söz konusu olmayan diüretik ilaçlar ve saunalar.
* Hatalı zayıflama programları, diyetisyenlerin dışındaki kişilerin önerdiği hemen hemen tüm beslenme programlarını kapsayabilir. Diyetisyenler aldıkları eğitim gereği, beslenme programlarını kişiye göre ayarlayabilirler. Aynı zamanda dengeli ve düzenli beslenme programını, kişiye alışkanlık halinde yerleştirebilecek kişilerdir.
Hatalı Zayıflama Diyetleri:
1- Açlık Diyetleri:
Günde 200 kkal'den az enerji içeren diyetlerdir. Yağsız vücut kitlesindeki yağ dokusu ile birlikte oluşan kayıp sonucu negatif azot dengesi oluşur. Sıvı, elektrolit kayıpları nedeniyle vitamin ve mineral eksikleri yüksektir. Ağır sonuçları nedeniyle günümüzde pek kullanılmamaktadır. Çok sayıda ani ölüm bildirmiştir. Kalpte meydana gelen ritim bozuklukları, en önemli ölüm nedenlerinin başında gelir.
2- Karbonhidrat Diyeti:
Besinler içerdikleri karbonhidrat dengesine göre puanlandırılmaktadır. Kişiye günde 60 gram karbonhidrat alımı önerilmektedir. Karbonhidrat diyetleri sadece karbonhidrat ağırlığı olan diyetlerdir. Bu durum vücutta zararlı asit varlıklar oluşturulmasına neden olur. Bu tip diyetlerde enerji ağılıklı olarak proteinlerden sağlanır. Proteinin ısı üretme ( termik) etkisi yüksek olduğu için enerji harcaması artar. Bu durum zayıflama gibi görünür, ama vücudun kas dokusu ölçüsüz olarak harcanır. Proteinden zengin besinler kişiye oldukça tokluk hissi verir ve bir sonraki öğünde besin alımı azalır. Ancak, bu tip diyetlerde uzun süre sonra olumsuzluklar başlar. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmadığından kilo kaybı da kalıcı olmamaktadır.
3- Ticari Diyet Programları:
Paketlenmiş ürünler olarak, sıvı ya da toz şeklindedirler. Proteini yüksek, karbonhidrat ve yağı düşük oranda içerirler. Enerji açısından sınırlı olduklarından hızlıca zayıflama sağlarlar. Kişiler besin seçiminde doğru karar verme düşüncesinden kurtulduğu için bu durumu kolayca benimserler. Hızlı ve doğru beslenme alışkanlığı kazanamadıklarında dolayı ağırlıklarını koruyamazlar. Dengesiz ve yetersiz bir beslenme türü olduğu için sağlık açısından riskli durumlar söz konusu olabilir.
4-Ketojenik Diyetler:
Diyetle alınan karbonhidrat miktarı aşırı kısıtlanmış olduğundan, kanda keton cisimlerinin artmasına neden olan diyetlerdir. Ketojenik diyetler besin öğeleri açısından dengesiz olmaları ve önemli sağlık sorunları oluşturabilmeleri nedeniyle obezite tedavisinde kullanılmaları önerilmemektedir. Hızlı kilo kaybı nedeniyle vücut sıvısında azalmaya neden olur. Bu sebeple kilo kaybı kalıcı olmaz.
5- Çok düşük kalorili diyetler:
Hızlı bir şekilde kilo kaybına neden olan bir diyet türüdür. Kilogram başına vücut ağarlığından 10 kkal/gün enerji sağlayan programdır.
*Yağsız vücut kütlesinin daha çok kaybına,
- Bazal metabolizma hızının azalmasına,
- Kilo kaybının korunamamasına,
- Laktat, keton ve serbest yağ asitlerinin artmasına,
- İyonize kalsiyumun düşmesine,
- Sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko düzeylerinin düşmesine neden olur.
6-Dengeli ve Düşük Kalorili Diyetler:
Günde 1000-1500 kkal enerji sağlayan diyet türüdür. Karbonhidrat oranı yüksek, yağ oranı düşüktür. Kadınlar için genellikle 1000-1200 kkal/gün, erkekler için ise 1400-1600 kkal/gün içeren diyetler önerilmektedir. Düşük kalorili diyetlere göre daha yavaş kilo kaybı sağlarlar. Fakat dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması açısından önemlidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.