Bildiğiniz gibi yüksek ateş kronik bir rahatsızlık olmayıp, kronik rahatsızlıklara sebep olabilecek bir durumdur. Vücudun kendi sıcaklığının normal olan değerlerin üzerine çıkmasıyla oluşan ateş, genelde vücudumuzun bir enfeksiyonla savaştığını gösterir. İnsan için normal vücut sıcaklığı 35, 7 ile 37, 5 derece arasında değişiklik gösterir. Bu değişkenlik gün içinde tüketilen yiyecek, içecekler ile uyku, egzersiz gibi aktiviteler sonucunda meydana gelir. Ateş ise bu normal değerlerin dışına çıkılması nedeniyle oluşur ve genelde sıradan değişkenliklere bağlı değildir. Yani bazı hastalıkların habercisi olabilir. Su çiçeği, bademcik iltihabı, grip vb. bunlardandır. Bu hastalıkların yanı sıra sıtma, tifo gibi çok önemli hastalıkların da habercisi konumundadır. Ayrıca güneş çarpması gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Kesin olarak nedenine inmek için doktora başvurmak gerekir. Vücut ateş yapmadan önce de belirtiler gösterir. Vücudun titremesi, sürekli değişen üşüme ve terleme durumları ateşin belirtileridir ki ateş ortaya çıktığında da bu belirtiler devam eder. Hızlı nefes alıp verme ve baş ağrısı da görülen diğer belirtilerdendir.
Ateş ortaya çıktığında, eğer acil bir durum yoksa dinlenmek ve ılık banyo yapmak gerekir. Rahatsız edici bir hal aldığında bulunulan odanın sıcaklığı düşürülmelidir. İnce giyinmek, yatarken mümkünse kalın bir şeyler örtmemek gerekir. Özellikle kumaşı doğal maddelerden olan örtü, giysiler terin buharlaşmasını hızlandırır ve serinlik sağlar. Bilek, alın, ense, kol, bacak vb. uzuvlara soğuk su ile kompres ( özel bir amaçla birkaç kat katlanmış bez ) uygulanmalıdır. Bu yapılırken üşütmemeye dikkat edilmelidir. Ateş düşene ve rahatlayana dek kompres işlemine devam edilmesi önerilir. Bunun yanında yeterli derecede sıvı alımı da yapılmalıdır. Su ve C vitamini bakımından zengin sıvılar, meyve suları tüketilmelidir. Ayrıca vücudun tamamı ıslak bir çarşafla sarılabilir. 10-20 dakikalık periyotlarda bu çarşaflar değiştirilmelidir. Oldukça etkili bir yöntemdir ancak kararında uygulanmalıdır. Aksi takdirde vücut ısısı aşırı derecede düşebilir. Bitkisel açıdan da etkili önlemler vardır. Nane çayı, ekinezya, mürver çiçeği, zencefil, beyaz söğüt ağacı kabuğu vb. bunlardandır. Ancak ateş 39, 5 dereceyi aşarsa, şiddetli karın, baş ağrısı, bilinç kaybı, nefes darlığı yaşanırsa acilen doktora başvurulmalıdır. Kalp, şeker hastalığı bulunanlarda ve 72 saati aşan zaman zarfında yüksek ateş devam ederse mutlaka hastaneye gidilmelidir. Böyle acil durumlarda basit yöntemler tek başına yeterli olmayabilir ve vücutta kalıcı hasarlar bırakabilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.