Bel kemiğinin alt taraflarından bacakların arka yüzleri doğrultusunda siyatik sinirlerin bulunduğu bölge ağrılarına siyatik hastalığı denilmektedir. Ağrı genelde yavaş başlar ve zaman geçtikçe artar. Bezende bir anda şiddetli bir şekilde başlar ve yavaş yavaş azalır. Ani hareketlerde, hapşırma, öksürme gibi durumlarda siyatik ağrının şiddeti artmaktadır. Hastalığın sebebi olarak omurgada meydana gelen problemler gösterilir. Omurgadaki kıkırdak dokunun zarar görmesi, disk denilen yapıların yerinden çıkması ve diz kapağında iltihap oluşturması siyatik'in ağrıyı meydana getirir.
Siyatik ağrıdan şikayet eden kişiler öncelikle bacakları ve bel kısmını yormamaya, dinlendirmeye özen göstermelidir. Spor kazalarında ve doğumda meydana gelen bazı ağrılar siyatik ağrı gibi olmaktadır ve bu durumun siyatik problemler ile karıştırılmaması gerekmektedir. Hastalık bacaklardan yukarı bel bölgesine kadar ilerlemişse en şiddetli halini almış demektir. Siyatik ağrısı olan kişilerin yük kaldırması, fazla çalışması ağrıyı dahada arttırmaktadır. Yan şekilde yatarak bacağın ağırlığını başka yöne vermek ağrıyı hafifletir ama kalıcı çözüm getirmez.
Teşhisi koyulan hastanın iyileşme sürecinin büyük bölümünü fizik tedavi oluşturur. Fizik tedavinin yanı sıra ağrıyı dindirmeye yardımcı bazı ilaçlar kullanmak, yorucu hareketlerden kaçınarak dinlenme sürelerini uzatmakta tedaviye katkı sağlamaktadır. Genelde hidroterapi, ışınsal terapi ve masaj fizik tedavide tercih edilen yöntemlerdir.
Bazı hastalar şikayetlerine bel fıtığı olarak gelmektedir. Sorunun siyatik sinirlerden olduğunu doktor kolayca anlayabilmektedir. Şikayeti olan hastayı düz bir zemin üzerine sırt üstü yatırılarak bacağını kaldırması istenir. Bacağını yukarı kaldıran hasta rahatsız edecek şekilde bacağın arka yüzünde ağrı hissediyorsa siyatik teşhisi hemen konulur.
Omurgada meydana gelen problemlerle birlikte siyatik ağrıların farklı nedenleri de vardır. Yapılan araştırmalarda, iç organ rahatsızlıklarının, kullanılan sinir ilaçlarının, doğumdan sonra meydana gelen sorunların, yanlış kırık çıkık düzeltme yöntemlerinin, omurda tümörünün, şeker hastalığının ve bel fıtığının sebep olduğu öğrenilmiştir.
Siyatik tedavisi içinde kaplıca suları, sıcak banyolar önerilmektedir. Tedaviye başlamadan önce doktor kontrolünde hastalığın tam sebebinin bulunup, kullanılan bazı ilaçların kesilip, ve ya gerekli olan bir kısım ilaçların kullanılmasını başlanarak iyi bir dinlenme ve kasların güçlendirilmesi tedavi için uygun yöntemler olacaktır. Doktorlar hastalığın tedavisinde kişiler günde 3 defa yorulana kadar mekik çekmelerini, bel kaslarını güçlendirmelerini tavsiye etmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.