DR. Harvey Cushing tarafından bulunan kadınlarda erkeksi görünüme sebep olup, kilo almaları ve kıllanmayı artıran bir hastalıktır. Böbrek üstü bezlerin görevini yapmamasının aksine daha fazla çalışması ile aşırı kortizon salgılaması ile meydana gelmektedir. Böbrek üstü bezleri çalışmayan hastalar ve bazı organ nakillerinde kortizon ilaçları kullanılan durumlar vardır. Vücut bazen bu ilaçların alımında yan etki göstermektedir. Kaslarda erime, yüz ve bacaklarda şişler oluşması meydana gelmektedir. Hastalar genelde doktor tavsiyeleri dışında kortizon ilaçlarını kullanan kişilerden oluşmaktadır. Kortizon tedavisi uzun süreli ve bazı durumlarda yaşam boyu sürmektedir. Doz aşımı veya yanlış şekillerde kullanım Cushing sendromuna temel olmaktadır.
Hasta olan kişiler genelde bayanlarda, yüzde renk değişimleri, ense bölgesinde irileşme ve ensenin genişlemesi, karın bölgesinin yağlanması buna rağmen kol ve bacakların aynen kalması, kasların zayıflaması, sırt ağrıları, karın bölgesinde derisinde çatlaklar oluşması, şeker hastalıkları ve mide sorunları görülmektedir.
Hastalığın teşhisinde ilk olarak doktor tarafından fiziksel gözlem yapılmaktadır. Doktor ense, karın, kol ve bacak gibi bölgeleri inceleyerek gerekli diğer testler için hastayı yönlendirmektedir. Doktorun sorduğu sorulara detaylı ve doğru bilgiler verilmesi çok önemlidir. Kortizon ilaçlarının kullanılıp kullanılmadığı bilgisi doktora söylenmeli ve uyarıda bulunulmalıdır. Fiziksel muayene sonrası idrar ve kan testi istenmekte, idrarda ve kandaki şeker miktarları ölçülmektedir. Hatanın durumuna göre doktor böbreklerin tomografisini isteyebilmekte, böbreklerin aşırı kortizon salgılamasını kanserle bağı olup olmadığını öğrenmektedir.
Hastalık kortizon ilaçları sebebiyle oluyorsa ilk olarak bu ilaçların kullanımının durdurulması veya dozajı kontrol altına alınması gerekmektedir.
Eğer hastalık ilaç kullanımından dolayı değilse başka yollar aranır. İlaç kullanımı dışı gelişen hastalıklar ameliyat gerektirmektedir. Ameliyat ile böbrek üstü bezlerin tümörlü olup olmadığı duruma göre değişir. Tümörlü durumlarda böbrek üstü bezleri tümörden arındırılır. Genelde böbrek üstü bezleri ameliyat ile komple alınmakta ve hastaların büyük bir kısmında bu yöntem uygulanmaktadır. Böbrek üstü bezi alınan hastalar iyileşme göstermekte, gerekli durumlarda ilaç takviyesi ile kortizon ihtiyacını karşılamaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.