Yavaş ve zahmetli bir şekilde büyüyen zeytin ağacı bu yavaş büyümesine karşın ortalama 300 ile 400 yıllık bir ömre sahiptir. Köklerinin derinlere inerek sağlam tutunmaları ve derinlerdeki su kaynaklarından beslenmesi sayesinde de ömrü oldukça uzundur. ,

Zeytin ağacı güneşi, ışığı ve sıcaklığı sever. Ortalama olarak 4 ile 10 metre yüksekliğe kadar uzayabilen zeytin ağacı bir yıl meyve verir bir sonraki yıl hasat yapılmaz. Zeytinden mitolojide ve kutsal kitaplarda da sıkça bahsedilmektedir. Hasatın yapılış şekline gelince silkeleme yöntemi ile yere serilen örtünün üzerine dökülen zeytinler toplanır ya da kendiliğinden yere dökülen zeytinler sonradan toplanır senelerdir bu yöntemler değişmemiştir. Zeytin hasatı Kasım ile Mart ayları arasında yapılmaktadır.

Zeytin konusunda binlerce yıldır kullanılan bir başka yöntemde zeytinden yağ çıkarma işlemidir. Zeytinler ezilir ve çekirdeklerinden ayrılır, daha sonra sıkılır ve presten geçirilir. En son işlem olarak ta yağ zeytin meyvesinden ayrılır. Bu yöntem yüzyıllar boyunca kullanılmaktadır ve zeytine ve zeytinyağı'na hiçbir katkı maddesi karışmamaktadır. Gelişen teknoloji büyük zeytin üreticileri tarafından kullanılmaktadır, hidrolik baskı makineleri kullanılarak yapılan ayrıştırmada ise zeytin ve zeytinyağı daha zahmetsiz ve çabuk bir şekilde birbirinden ayrılmaktadırlar. Sofralarımızda afiyetle kullandığımız zeytinyağının daha kaliteli olması için zeytinler toplandıktan sonra en kısa sürede işlenmesi gerekmektedir.

Zeytin ile ilgili verdiğimiz bilgilerin ardından birazda zeytinyağının faydalarına yer verelim:

-• Sarılığa ve karaciğer ağrılarına iyi gelir

• -Hazmı kolaylaştırır.

• -Safra salgılanmasını uyararak safra taşı oluşumunu engeller.

• -Sindirim sistemi üzerinde de koruyucu etkiye sahiptir. Mideyi koruyucu bir tabaka ile sararak mide asidini azaltır.

• -Yüksek tansiyonu dengelemektedir.

• -Zeytin ağacının yaprakları ile tansiyon ilaçları yapılmaktadır.

• -Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

• -Besin değeri olarak anne sütüne en yakın maddelerden biridir.

• -İştah açıcı etkiye sahiptir.

• -Kemiklerin güçlenmesine katkıda bulunur.

•- İçerisinde bulunan E vitamini ve oleik asit sayesinde kemik gelişiminde faydaları vardır.

•-A, D ve E vitaminleri sayesinde bebeklerin gelişiminde ve sinir sistemlerinin gelişimine katkıda bulunmaktadır.

• -Vücudumuza zararlı olan LDL ismiyle anılan kötü kolesterolü azaltırken, vücudumuza faydalı olan HDL isimli iyi kolesterol seviyesini yükseltir.

• -Yapısında çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yenilerken, doku ve organların yaşlanmasını   geciktirir.

• -Yaş ilerledikçe kalsiyum ihtiyacını giderir.

• -Kadınların göğüs kanserine yakalanma riskini de azaltmaktadır.

• -Bağırsak kanserine karşı da koruyucu etkisi vardır.

• -Kuru cildi canlandırır.

• -Kuru ve çatlak dudakları nemlendirir.

-• Saçtaki kepek oranını azaltır.

• -Tırnak yapısını güçlendirir ve güzelleştirir.

• -Doğum çatlaklarının giderilmesinde kullanılır.

Zeytinyağının satın alındıktan sonra saklanma koşullarına değinmek gerekirse, hava almayacak bir şekilde ve doğruca güneş ışığı görmeyecek ortamlarda saklanmalıdır. Soğuk ortamda veya buzdolabında donan zeytinyağı tekrar oda sıcaklığına geldiğinde normale döner. Natürel zeytinyağları genellikle salatalarda, riviera yağlar soğuk ve sıcak yemeklerde gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. Halk arasındaki zeytinyağı kızartmalarda kullanılmaz söylemi yanlıştır. Yapılan araştırmalarda zeytinyağının kızartmalarda ve yemeklerde zararlı olan ve sınır kabul edilen 210 C ye kadar çıkmadığı saptanmıştır.

Zeytinyağını bütün bu faydaları ve daha keşfedilmeye bekleyen diğer faydaları ile bizlerin hizmetinde. Kaliteli bir zeytinyağı alıp nimetlerinden faydalanmak dileğiyle.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi