Cv; işverenin binlerce kişinin arasından en iyisini ve en ideal personeli almak için başvurdukları, en iyi yöntemlerden biridir. Yeni iş başvuru yapacak adayların üzerinde titizlikle durduğu ve işverenin dikkatini çekecek bilgilerden oluşması için caba gösterdiği, bu giriş formu niteliğindeki belge şimdilerde çok önem arz ediyor.

Günümüzde işveren tarafından istenen şartların başında yer alan belgenin en önemli yanı, doğru bilgilerden oluşmuş olmasıdır. Yani kişi ile bağdaşmayan bilgiler, ileride daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. İşveren yanlış bilgiler ile başvuru yapan kişiye tazminat davası açabilir ve bu belgeyi kanıt olarak gösterebilir. Cv doldurma işlemi zor gibi görünse de aslında doğru teknik kullanıldığında kolay hale gelebilmektedir.

Cv doldururken dikkat edilmesi gerekenlerin başında, Cv formunun boyutu gelmektedir. Ne kısa ne de uzun olarak doldurulmalıdır. En ideali bir sayfadan oluşmuş olmasıdır. Doldurduğunuz formun başına özgeçmiş ya da Cv diye bir başlık atmayınız. Çünkü işveren ne amaçla verildiğini bilmektedir. Bu da gereksiz bilgi olarak görülebilmektedir. Adınız ve Soyadınızı yazmanız işveren için yeterlidir. Kısa ve kendinizi en iyi anlatacak cümleler kullanmalısınız. İş başvurusu yaptığınız yerin konumuna uygun bilgilerinizi vermeniz sizin avantajınız olacaktır. Cümleleriniz de resmi olmanız daha ilgi çekici olacaktır. Samimi bir dille yazılan form, size eksi değer kazandırabilir.

İş başvurusu yaparken yazılması gereken belli başlı bilgiler, her Cv formu için geçerlidir. İsim, soy isim, telefon numarası, adresi, e-mail adresi, eğitim durumu, kariyer ve hedef bilgileri, yazılması gerekenlerin başında yer almaktadır. Sonrasında iş tecrübesi, mezuniyet yılı ve derecesi, bölüm, yabancı dil seviyesi formu doldururken yazılması gerekenler arasındadır. Çok yüksek okullarda okumanız veya iş tecrübenizin kuvvetli olması gerekmiyor. Ya da referanslarınızın hatırı sayılır kişileri kapsaması ve kariyer konusunda hedefiniz olması gerekmiyor. Tabi ki bunlar işveren için artı puan getirecektir; size ama bu meziyetlere sahip olmamanız işe alınmayacağınız anlamına gelmiyor.

Doğru dil kullanarak, bu işte başarılı olacağınızı anlatabilirsiniz. Kariyerimi sizin iş yerinizde geliştirmek ve hedefimi bu doğrultuda belirlemek istiyorum gibi cümleler kullanabilirsiniz. Yeni mezun olduğunuzu belirterek, iş tecrübenizin olmadığını ve bu iş yerinde tecrübe kazanmak istediğinizi yazabilirsiniz. Referansım yok fakat kendime güvendiğinizi ve bu işte başarı kazanacağınızı, ilerleyen zamanlarda profesyonel olabileceğinizi kısa cümlelerle anlatabilirsiniz. Kendinize güvenmeniz, Cv formu için gereklidir. Etkili bir dile sahip olmak ve imla, dil bilgisi hatalarına dikkat etmek sizin yararınıza olacaktır.

Genellikle firmanın hazır Cv formları vardır ve sadece bu formun sorularını cevaplamanız yeterlidir. Ve bu da kısa, etkili cümleler ile olmalıdır. Yeni iş başvurusu yapacağınız yerde, boy ve kilo ile ilgili istenen bir bilgi yoksa bunu yazmayınız. "Ne kadar maaş isterseniz?" bölümünü boş geçmeniz daha iyi olacaktır.

Hobilerinizi ve gündelik hayatta ne yaptıklarınız ile ilgili bir soru sorulmuş ise cevaplayınız. Eğer iş yerinizin pozisyonu için gerekmiyor ise yazmanız anlamsız ve gereksiz bilgi olacaktır. Bu Cv okuyan kişiyi sıkabilir ve okumadan geçebilir. Ve başvuru yapan kişiyi net olarak gösteren fotoğraf, Cv formunun olmazsa olmazların başında yer almaktadır. Fotoğrafınızın son 6 ay içinde çekilmiş olması önem arz eder.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi