02/12/2014 1:02
Çift kamışlı üflemeli sazlar kategorisinde bulunan zurna geleneksel bir çalgıdır. Zurna, ilk çağlardan itibaren yoğunlukla, Ortadoğu başta olmak üzere, Hindistan, Moğolistan, Çin, Balkanlarda kullanılmış bir çalgıdır. Ülkemizde' de askeri müzik olan mehter müziğinin başlıca çalgılarından olan zurna, günümüzde geleneksel olarak davulun vazgeçilmez eşlikçisi konumundadır. Bu bakımdan Anadolu'da ve Rumeli'de oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Erik, kayısı, şimşir gibi ağaçlarından yapılan zurna üç parçadan oluşmaktadır. En büyük parçası olan kısmına; Lüle, kamıştan yapılan küçük parçaya; Zıpçık ya da sipsi, kamışla büyük parça arasında bulunan kısma ise Dil adı verilmektedir.

Dilin büyük ve yuvarlak olan kısmı, lülenin içerisine yerleştirilir. Lülenin ön tarafında 7, arka kısmında ise 1 adet olmak üzere toplam 8 delik bulunmaktadır. Kamış kısmına geçirilen çember şeklindeki aparata, ağızlık adı verilir. En altta bulunan kalak kısmı ise konik yani daire biçimindedir.

Zurnanın ses aralığı çok geniş olmamakla birlikte, iki oktav ses çıkarmak başarı sayılabilecek bir durumdur. Ses aralığı dar olmasına karşın, zurnanın sesi oldukça gür ve çarpıcıdır.

Zurnanın en küçüğüne, cura ya da zil zurna, orta büyüklükte olanına, orta kaba zurna, en büyüğüne ise kaba zurna denilmektedir. Farklı boyutlarda olmasına karşın standart bir ölçüsü olmasa da orta kaba zurnanın boyutu yaklaşık olarak, 30 - 35 santim arasındadır. Zurna, belirli seslere göre yapılabilen bir çalgıdır. Bu bakımdan yapıldığı sese göre uzunluğu da değişmektedir.

Kategoriler:
Önceki
Önceki Konu:
Bale Nedir?

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi