Temek Elektrik Kanunları:

a.      Ohm Kanunu

Direnç değerini (R) veren bu formülde:

U= Alıcı uçlarına uygulanan gerilim [Volt (V)]

l= Alıcı içinden geçen akım şiddeti [Amper (A)]

olduğundan, direnç (R) biriminin V/A olacağı açıktır. Pratikte V/A birimi yerine kutu simgesiyle sembolize edilen OHM birimi kullanılmaktadır.

alıcının içinden geçen akım şiddetinin, alıcının uçlarına uygulanan gerilim ile doğru, alıcının direnci ile ters orantılı olduğunu ifade etmekte ve "Ohm Kanunu" tanımını vermektedir. Bu kanun, bütün elektrik kanunlarının temelini oluşturur.

Su dolu bir depomuz olsun ve buna belirli kalınlıkla bir delik açalım ve bu açmış olduğumuz delik dışında biraz kalın delik açalım. Bunu yaptığımız zaman küçük delikten daha az su aktığını ve kalın delikten daha fazla su aktığını göreceğiz.   Açtığımız deliğin kapatılması, akan suyun miktarı akıma,   depodaki suyun yüksekliği voltaja karşılık gelir. Elektrik devrelerine eğer bir direnç koyarsak geçen akım dirençlerin izin verdiği kadar elektron geçebilir. Geçemiyen kısımda ki elektronlar ısı enerjisine dönüşür ve sıcaklık olarak karşımıza çıkar.

Direnç birimi OHM'dur. Ne kadar çok OHM var ise o kadar çok direnç var demektir.

b.      Kirşof Kanunları:

Ohm kanunu, basit elektrik devrelerinin çözümünde çoğunlukla yeterli ise de, karışık elektrik devrelerinin çözümünde yetersiz kalır. Bu gibi durumlarda seri, paralel veya karışık elektrik devrelerinin gerilim ve akım değerleri, kirşof kanunlarının uygulanmasıyla elde edilecek denklemlerin matematiksel kurallara göre çözümünden bulunabilir.

(1) Kirşof Akım Kanunu:

Paralel olarak bağlanmış dirençlerin üzerinden geçen akımların toplamı, devreden geçen toplam akıma eşittir. IT = I1 + I2 +...+ In [A]

Yani daha net anlatmak gerekirse;

Paralel bağlı bir direnç devresinde bir noktaya gelen akımlarýn toplamı o noktadan giden akımların toplamına eşittir.

(I gelen = I giden)

Önemli: Dirençler paralel bağlıyken hepsinin üzerine de aynı değerde gerilim düşer.

(2) Kirşof Gerilim Kanunu:

Kapalı bir elektrik devresine uygulanan gerilim, bu devrede yer alan alıcılar üzerinde düşen gerilimlerin (gerilim düşümlerinin) toplamıdır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi