02/12/2014 0:51
İnsanlar var olduklarından beri, bazı şeylere oldukça meraklı ve de ilgili olarak yaklaşmışlardır. Uçmak da, insanların geçmişten günümüze kadar gelinen süreç içerisinde tarihin her döneminde ilgi duyulan ve bu yönde çalışmalar yapılan bir eylem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu duruma neden olan temel faktörlerden birisi ise, insanların sürekli kuşları havada uçarken izleme olanağı bulmasıdır.

Uçmak eylemi, birçok insanın hayallerini süslemiş ve de bu uğurda oldukça değişik çalışmalar yürütülmüştür. Öyle ki, bu konuda Leonardo Da Vinci paraşüt çizimleri kullanmış, taslak hazırlamış fakat bu hayalini gerçeğe dönüştürememiştir. Paraşüt, insanların uçmak hevesini gideren en temel ve basit araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yakın tarihimizde ise, uçarak seyahat edebilmek için uçaklar icat edilmiştir. Bu icadın ardından da gelişen teknolojiyle birlikte helikopter, jetler ve de planörler üretilerek insanların uçma isteklerine değişik yollardan hizmet edilmiştir. Fakat bu icatlar da adrenalin tutkunları için uçmak eylemini tam olarak yansıtamamaktadır. İnsanlar, en temelde uçmak eylemini kuşlarla özdeşleştirdiği için, kuşlar gibi uçmayı hayal etmektedirler. İşte "wingsuit flying" adı verilen yöntem de, bu amaç doğrultusunda ortaya çıkmış olan bir spordur.

Wingsuit flying, bir spor olarak nitelendirilmekle birlikte adrenalin seviyesi en üst noktalarda yer alan bir spor dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu spor dalında, vücuda kanat benzerinde objeler yerleştirilmektedir. Kişiler, bu objeler sayesinde havada süzülerek uçmaktadır. Görüntü olarak ise kuşlara benzemektedir. Bu spor dalı günümüzde oldukça popüler olmakla birlikte, aslında kanat benzeri objelerle uçmanın geçmişi çok daha öncelere dayanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Hazerfen Ahmet Çelebi karşımıza çıkan ilk bilginler arasında yer alır. Hazerfen Çelebi, uçmayı başaran ilk Türkler arasında yer almaktadır. Bu kişi, vücuduna kanatlara benzeyen bir sistem yerleştirmiştir. Bu yapay kanatlar sayesinde, Hazerfen Ahmet Çelebi Galata Kulesinden atlamış ve uçarak Üsküdar’a kadar gitmeyi başarmıştır. Bakıldığında, bu uçuş o döneme göre oldukça uzun süreli mesafeli bir uçuş olarak değerlendirilmektedir. Wingsuit flyin olayında, uçmaya yarayan kanat biçimindeki kıyafetlerin oldukça büyük bir önemi bulunmaktadır. Öyle ki, bu kıyafetler sıradan bir kıyafet değil, bu iş için özel olarak üretilen kıyafetlerdir. Yapı itibariyle oldukça sağlamdır. Çünkü uçuş esnasında kanatlara oldukça fazla hava akımı uygulanmaktadır. Kanatların dayanıklı olması, onların hava akımında parçalanmasını engellemektedir. Aynı zamanda bu kıyafetlerin bir ismi bulunmaktadır. Bu isim ise, wingsuittir. Wingsuitler, hava geçirgenliğinin en az olan kumaşlardan üretilmektedir. Bu kıyafet sayesinde, bacaklar ve kollar arasında yer alan bölgeye gelen hava akımı, kişinin yatay olarak uçabilmesine olanak tanımaktadır. Bu spor dünya çapında oldukça ilgi duyulan bir spor olmakla birlikte, bu sporu gerçekleştiren kişi sayısı ise oldukça azdır. Genel anlamda adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez sporu olarak da nitelendirilmektedir. Bu spora yeni başlayanlar, bu eylemi uçaklardan hava boşluğuna atlayarak gerçekleştirmektedir. Daha profesyoneller ise bu eylemi, dağlar, dik yamaçlar ve de vadilerde gerçekleştirmektedirler. Bu düşüşler esnasında, serbest düşüş hızı düşürülür ve yatay hareket artırılmaktadır. Öyle ki, kişilerin yatay uçuş halindeki hızları saatte 200 kilometreyi bulabilmektedir. Bu hız, oldukça yüksek bir hız olmakla birlikte her kişinin kaldıramayacağı bir hız olarak nitelendirilmektedir.

Wingsuit flying, dünyanın en tehlikeli sporlarından birisidir. Bu nedenle de, bu işin eğitimi oldukça sıkı bir şekilde yürütülmektedir. Öyle ki, bu eylemi gerçekleştirebilmek için serbest düşüş eğitim almak ve profesyonel bir paraşütçü olmak zorunluluğu bulunmaktadır. Öyle ki, serbest düşüş eğitimi alındıktan sonra wingsuit flying yapabilmek için, en az 200 serbest düşüş atlaması yapılması mecburiyeti bulunmaktadır. Wingsuit flying, dünya çapında en çok ABD, Rusya ve Norveç gibi ülkelerde yapılmaktadır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi