Armut çok iyi bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda B2 vitamini, C vitamini, E vitamini, bakır ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Ayrıca suda çözünür bir lif olan pektini önemli bir miktarda içerir.

Armut elma ile bağlantılı olduğu söylenen bir tatlı bir meyvedir. Yaklaşık bir elma büyüklüğündedir ve tıpkı elma gibi merkezinde çekirdekleri bulunur. Ancak elmanın aksine, çoğu armut çeşidinin kağıt gibi ince kabukları vardır ve bu kabuğu soymak kolay değildir. Renkleri sarı, yeşil, kahverengi, kırmızı ya da bu renklerin herhangi birinin bir kombinasyonu olabilir. Armudun açık renkli eti sulu, tatlı ve genellikle hafiftir. Dokusu ise genellikle yumuşak ve tereyağımsı olmakla birlikte bazı çeşitlerinin dokusu taneciklidir. Genellikle çan şeklinde olurlar ancak bazı çeşitleri neredeyse yuvarlak bir elma gibidir.

Armudun tüm çeşitli arasında, Çin armudunun tıbbi açıdan en faydalı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ama yine de, diğer çeşitleri de oldukça sağlıklıdır. Bazı çeşitleri diğerlerinden daha fazla demir içeriğine sahiptir. Bunu armudu kestiğinizde armut kahverengi dönüyorsa anlayabilirsiniz. Kahverengiye dönmüyorsa, demir içeriği çok düşük veya yok demektir. Armut çeşitlerine bağlı olarak, genellikle yıl boyunca ama özellikle haziran ayı sonundan itibaren şubat ayına kadar bulunmaktadır.

Armut, elmaya göre aslında daha fazla pektin içerir. Bu kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur ve bağırsakların çalışmasını etkili hale getirir. Genellikle lif oranı yüksek, hipoalerjenik bir meyve olarak sağlık uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir. Armudun diğer meyvelere göre alerji açısından olumsuz bir yanıt üretmesi daha az olasıdır. Bu nedenle armut genellikle bebeklere verilmek için güvenli bir meyve olarak tavsiye edilir. Eti ile birlikte kabuğu da yenildiğinde armut olağanüstü bir lif kaynağıdır. Armut güçlü antioksidanlar ve temel besin ögeleri olan, C vitamini ve E vitamininin de mükemmel bir kaynağıdır.

Armudun Sağlığa Faydaları:

Kan basıncı: Armut, yüksek kan basıncı ve inmeyi önlemeye yardımcı antioksidan ve antikanserojen olan glutatyon içerir.

Kanser önleme: Yüksek C vitamini ve bakır içeriği serbest radikallerin zararlarından hücreleri koruyan iyi antioksidanlar gibi hareket ederler.

Kolesterol: Armudun pektin içeriği, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye çok yardımcı olur.

Kalın bağırsağa etkileri: Sadece meyve suyu olarak değil, kalın bağırsak sağlığı için son derece yararlı olan değerli lifler için armudu bütün olarak yemelisiniz.

Kabızlık: Armutta bulunan pektinin idrar söktürücü ve hafif bir müshil etkisi vardır. Armut suyu içmek bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur.

Enerji: İçerdiği büyük orandaki fruktoz ve glikoz miktarı nedeniyle armut suyu, hızlı ve doğal bir şekilde enerji elde etmenizi sağlar.

Ateş: Armudun soğutma etkisi mükemmel bir ateş düşürücüdür. Hızlı bir şekilde ateşi düşürmenin en iyi yolu büyük bir bardak armut suyu içme gereğidir.

Gebelik: Yüksek folat içeriği bebeklerde nöral tüp defektlerini önler.

Kemik Erimesi: Armut yüksek düzeyde bor içerir. Bor, kalsiyumun korunması için vücuda yardımcı olur böylece kemik erimesini önler veya geciktirir.

Enflamasyon: Armut suyu, antiinflamatuar bir etkiye sahiptir ve değişik iltihaplı durumlarda hastaların ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.

Nefes darlığı: Yaz sıcağında çocuklarda aşırı balgam nefes darlığına neden olabilir. Çocuklara bu balgamı temizlemek için bu dönemde armut suyu içirebilirsiniz.

Boğaz sorunları: Armudun bir yaz meyvesi olmasının bir sebebi olmalı! Her sabah ve gece armut suyu içmek bu yaz aylarında vücudunuzun soğumasını sağlar. Aynı zamanda boğazı besler ve boğaz sorunları engellemeye yardımcı olur.

Tüketim İpuçları:

Sert, sağlam ve koyu renkli armutları seçin. Bir kaç gün bekletin. Gerekirse olgunlaşma sürecini hızlandırmak için, bir kağıt torbaya koyun ve oda sıcaklığında bekletin. Olgunlaştıktan sonra buzdolabında saklayın ki bir kaç gün boyunca taze kalsınlar. Aşırı olgun armutlar lapa gibidir ve meyve suyu sıkmak için uygun değildir. Her zaman mümkün olduğunca taze yemeye çalışın. Kokuları emme eğilimleri olduğundan keskin kokulu diğer gıdalardan uzakta saklayın.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi