Bamya bir çok önemli mineraller, vitaminler, elektrolitler ve iyi bir sağlık için gerekli olan antioksidanlar içeren çok sağlıklı bir yeşil bir sebzedir.

Bamya tüm dünyada mevcuttur. Farklı yerlerde bu sebze farklı isimlerle adlandırılır. Bayan parmağı, gombo, okoro, ochro, bendi, bhindi bu isimlerden bazılarıdır. Bamyayı nasıl sağlıklı bir şekilde pişireceğinizi mi merak ediyorsunuz? Bamya salatası, kısık ateşte biraz yağ ile bamyaları sotelemek, bamya çorbası veya bamya yahnisi bu sağlıklı yöntemlerden bazılarıdır. Kızartılmış bamyanın sağlıklı olup olmadığını mı düşünüyorsunuz? Kızarmış bamya fazla miktarda kolesterol ve doymuş yağ içerir dolayısıyla bu şekilde yememeniz daha iyidir. Ancak her zaman düşük alev üzerinde sote edip ve en sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz. Bu sebze yapışkandır; ancak ekşi bir şey eşlik ettiği zaman, güzelce ayrılır ve yapışkan dokusunu kaybeder. Bamyanın yapışkanlığını kaybetmesi için yemeklere çoğunlukla domates veya limon suyu eklenir.

Bamyanın yapışkan dokusu en sevdiğiniz sebzeler, baharatlar, baklagiller ve tahıllar eklenerek güveç yapmak için çok uygundur. Bamya kanola yağı ile sotelenip tuz ve istediğiniz baharatlar ile pişirildiğinde ise inanılmaz sağlıklıdır. Ayrıca sevdiğiniz sebzeler, zeytinyağı ve taze limon suyu içeren salatalara taze ve dilimlenmiş bamya ekleyerek harika salatalar yapabilirsiniz. Bamya pişirmek için bir çok yol vardır ve içerdiği folat, C vitamini, A vitamini, kalsiyum gibi gerekli besin değerlerinin iyi bir yüzdesini sağlamak için düzenli olarak tüketilmesi gerekir.

Bamya Besin Değerleri:

Bir porsiyon (100 gram) taze çiğ bamya için besin değeri aşağıda listelenmiştir;

Vitaminler:

Folat 88 mcg

Niasin 1 mg

Piridoksin 0. 215 mg

Riboflavin 0. 060 mg

Tiamin 0. 200 mg

Vitamin C 21. 1 mg

Vitamin A 375 IU

Vitamin E 0. 36 mg

Vitamin K 53 mcg

Pantotenik Asit 0. 245 mg

Mineraller:

Sodyum 8 mg

Potasyum 303 mg

Demir 0. 80 mg

Selenyum 0, 7 mcg

Çinko 0. 60 mg

Magnezyum 57 mg

Manganez 0. 990 mg

Kalsiyum 81 mg

Bakır 0. 094 mg

Fosfor 63 mg

Besin Değerleri:

Enerji % 1. 5

Karbonhidratlar 7. 03 g

Protein 2 g

Diyet Lif % 9

Toplam Yağ 0, 1

Kolesterol 0 mg

Bamyanın Sağlığa Faydaları:

-Bamyanın lif içeriği pek çok yararlı niteliklere sahip olmasını sağlar özellikle mide bağırsak sağlığını korumaya yardımcı olur.

-Bamya suyu emmeye yardımcı olur ve aşırı kolesterol, metabolik toksinler ve aşırı safrayı yakalayıp dışkı yoluyla dışarı atar. İçeriğindeki büyük su yüzdesi kabızlık, gaz, şişkinlik ve mide problemlerini önler.

-Bamya kilo vermek isteyenler için çok uygun bir sebzedir. Bamya genellikle kısık ateşte pişirildiğinden besin değerleri korunur. Yüksek ısı nedeniyle faydalarını kaybetmemiş olur.

-Saçınıza hacim kazandırmak için bu ipucundan faydalanabilirsiniz. Yatay dilimlenmiş bamyaları sümüksü olana kadar kaynatın. Soğumasını bekleyin, bir kaç damla limon ekleyin ve son durulamada bu suyu kullanın. Bu saçınıza canlılık ve hacim kazandıracaktır.

-Bamyadaki lifler, kan şekeri düzeylerinin korunmasını ve ince bağırsakta emiliminin düzenlenmesinde yardımcı olur.

-Bamya probiyotikler olarak bilinen iyi bakterilerin yayılmasını kolaylaştırır. Bu bakteriler ince bağırsakta yoğurt ile çoğalanlara benzerdir ve B vitamini kompleksinin sentezlenmesine yardım eder.

-Bamya sivilceleri önlemeye yardımcı olur ve pürüzsüz bir cilt sağlar.

-Bamya tohumlarında bulunan protein ve yağ, yüksek kaliteli bitkisel proteinin iyi bir kaynağıdır. Triptofan, sistin ve diğer kükürt amino asitleri gibi amino asitler açısından zengindir.

-İrritabl bağırsak hastalığının tedavi edilmesi, ülserlerin iyileşmesi ve sindirim sisteminin yatıştırılmasına yardımcı olan bamya, aynı zamanda çok iyi bir müshildir.

-Bamya yaz sıcakları ve güneş çarpmaları için çok iyidir.

-Bamya ateroskleroz ve astım için iyidir.

-Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardımcı olabilir.

Bamya Seçmenin İpuçları:

Bazen kötü kalitedeki bamyalar yemek pişirmeyi zorlaştırabilir ve yemeğin tadını bozabilir bu nedenle iyi bamyaları seçmek önemlidir.

*Her zaman gevrek ve olgunlaşmamış olan bamyaları tercih edin.

*Küçük bamyalar daha yumuşak ve lezzetlidir.

*Büyük bamyalardan kaçının ve koyu yeşil renkli olanlarını tercih edin.

*Fazla olgunlaşmış bamyalarda kaçınmanız gereken kesikler veya lekeler vardır.

*Bamyayı buzdolabında 2 gün boyunca saklayabilirsiniz, bu süreden sonra besin değerleri azalmaya başlar.

Yani olgunlaşmamış, gevrek, küçük ve koyu renkli bamyaları seçip düzenli şekilde tüketirseniz yukarıda bahsedilen bamyanın tüm faydalarından yarar sağlayabilirsiniz.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi