İnsanoğlu için zaman kavramı oldukça önemlidir. Zamanı ve dilimlerini belirtme ihtiyacı duyan insanlar, bu anlamda evrensel isimler ve kavramlarla iç içe olmuşlardır. Bu kavramların nasıl ortaya çıktıkları ve bazı hikayeleri bulunmaktadır.

Zaman kavramı içinde net olarak ifade edilen bazı veriler şöyledir:

Bir yıl; 12 ay (Aynı zamanda 52 hafta)
Bir ay; 28-31 gün (Aynı zamanda 4 - 5 hafta)
Bir hafta; 7 gün
Bir gün; 24 saat
Bir saat; 60 dakika
Bir dakika; 60 saniye
Bir saniye; 100 salise

Bu verilerden anlaşılacağı üzere, zaman birimleri genel anlamda birbirlerinin katları veya belirli bir sayının tam katları şeklinde değildir. Bu nedenle, zaman birimleri arasında çeviriler yapılırken matematiksel hesaplamalar gerekmektedir. Örneğin, bir günün neden 24 saat olduğunun net bir cevabı yoktur. Genel olarak kabul gören açıklama, eski Mısırlıların zamanı 24 parçaya ayırmış olmalarıdır. Güneş ışığının düştüğü dört ana bölgeyi, kendi içinde altı parçaya ayırarak 24 sayısına ulaşmışlardır.

Eski Mısırlılar ayrıca, ayları 30 günlük ve yılı da 360 günlük takvimlerden yararlanmışlardır. 30, 60 ve 360 sayıları, Mezopotamya uygarlıklarında önemli sayılardı ve pek çok hesaplamada bu sayılar temel alınmaktaydı.

Ayların Gün Sayısının Değişimi

Romalılar, M.Ö. 758 yılında 10 aylık bir takvim kullanmaktaydılar. İlk Roma takvimi, gündüz ve gecenin eşit olduğu Mart ayından başlamaktaydı. Orijinal Roma takvimindeki aylar şu şekilde sıralanmaktaydı:

Martius (Mart)
Aprilis (Nisan)
Maius (Mayıs)
Junius (Haziran)
Quintilis (Temmuz)
Sextilis (Ağustos)
September (Eylül)
October (Ekim)
November (Kasım)
December (Aralık)

Bu ay adları, Romalıların bu ayların sıra sayılarının telaffuz şekliydi. Yani, Martius 1. ay demekti. Ancak 10 aylık bu takvimde, 60 gün fazlalık bırakılmıştı. Bu fazlalık sorun yaratınca, Janarius (Ocak) ve Februarius (Şubat) ayları takvimin sonuna eklendi.

M.S. 46 yılında, Roma İmparatoru Julius Caesar, politik sebeplerden dolayı takvimde bazı değişiklikler yaptı. 11 ayı 30 ve 31 gün olarak düzenledi. Yılın son ayı olan Şubat'a ise 29 gün verdi ve her 4 yılda bir bu aya 1 gün eklenmesini kabul etti. Daha sonra, Janarius (Ocak) ayı yılın ilk ayı olarak ilan edildi. Caesar'ın ölümünden sonra, Romalılar Quintilis (Temmuz) ayını Julius Caesar'ın anısına July olarak değiştirdiler.

Augustus, kendi şerefine Sextilis (Ağustos) ayının adını August olarak değiştirdi. Ancak bu değişiklik yeni bir sorun yarattı. July 31 gün sürerken, August 30 gün sürmekteydi. Bu sorun ise, Şubat ayından 1 gün alınıp Ağustos'a eklenerek çözüldü.

Günümüzde kullandığımız takvim, bu süreçler sonucunda ortaya çıkmıştır.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi