Kalori, besin değeri, sağlık faydaları ve pişirme ipuçları ile bu makale, bezelye hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiyi size verecektir.
Bilimsel adı "Pisum sativum" olarak bilinen bezelye, baklagil ailesine aittir. Tohumları kılıf içinde dizilmiştir. Bezelye bir yıllık bir yaşam döngüsüne sahiptir ve taze, donmuş ya da konserve formlarda kullanılır. Genellikle soğuk havayı tercih ederler; ancak toprak sıcaklığının en az 10 derece olması gerekir. Her biri farklı özelliklere sahip bir çok tarla bezelyesi çeşidi vardır. Dünya çapında sebze yemeklerinde kullanılır. Çok lezzetli ve sağlıklı yemekler için favori bir bileşendir. Bu küçük yeşil tohumlar proteinler ile yüklüdür ve diğer bir çok besin bileşenlerini içerirler.
Kalori Tablosu:
1 bardak bezelye için kalori tablosu aşağıda verilmiştir.
Ham Bezelye 117 Kalori
Dondurulmuş Bezelye 110 Kalori
Konserve Bezelye 117 Kalori
Haşlanmış Bezelye 134 Kalori
Bezelyenin Sağlık Faydaları:
-İçerdiği yüksek miktarda protein sayesinde et için sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilmektedir. Bezelye diğer sebzelerde bulunanın neredeyse iki katı miktarda protein içerir.
-Düşük kalorili içeriğe sahiptir ve kilo vermek isteyenler için faydalıdır.
-Kandaki kolesterolü düşürdüğü bilinen nikotinik asit olarak adlandırılan bir kimyasal maddeyi içerir.
-Bezelyede bulunan yüksek miktardaki C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bizi bir çok enfeksiyondan korur.
-Kırmızı kan hücresi kümelerinin çözünmesine yardımcı olan "lektinler" adı verilen özel bitki proteinleri içerir. Bunlar kan pıhtılarının oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
-İçerdiği karotenoid ve lutein varlığı nedeniyle, yaş ile bağlantılı makula dejenerasyonu ve katarakt riskinin azaltılmasında yardımcı olur.
-Bezelyenin yüksek lif içeriği kabızlık şikayeti olanlar için faydalıdır.
-Yüksek protein ve nişasta içeriği nedeniyle en iyi vücut geliştirici gıdalardan biri olarak kabul edilir.
-B6 vitamini ve folik asit için iyi bir kaynaktır. Bu besinler homosistein denilen kollajen çapraz bağlanmasını engelleyen bir molekülün oluşumunun azaltılmasına ve osteoporoza neden olabilir. Böylece, kemik sağlığını korumak için yararlıdır.
-Bezelye normal kan hücrelerinin oluşumu için gerekli olan demir sağlar. Demir eksikliği yorgunluk, kansızlık, bağışıklık fonksiyonlarının azalması ve öğrenme sorunlarına neden olabilir.
-Enerji seviyelerini korumaya yardımcı olur.
-Bezelye enerji üretimi, karbonhidrat metabolizması ve bazı sinir fonksiyonlarına yardımcı olur.
-Antioksidan açısından zengin kaynaklardır ve bazı kanser formlarını önlemede yararlı olabilirler.
Bezelye aynı zamanda vücudumuzun farklı işlevlerini yerine getirmek için gerekli olan bir çok temel besin değerlerini içerir. Bezelye ürik asite metabolize olan, pürin olarak bilinen doğal olarak oluşan maddeler içerir. Aşırı ürik asit kristalleri böbrekler, eklemler, tendonlar ve diğer organlarda birikir ve gut olarak bilinen bir duruma neden olabilir ya da bu durumu daha da kötüleştirebilir. Yani böbrek hastalıkları veya gut gibi pürin maddesi ile sorunları olan kişilerin bu gıdanın tüketimini sınırlamasının nedeni budur.
Bezelyenin Besin Değerleri:
Bir fincan yani yaklaşık 145 gram bezelyenin besin değerleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
Yağ % 2
Karbonhidrat % 7
A Vitamini % 22
C Vitamini % 97
Kalsiyum % 4
Demir % 12
Tiamin %26
Riboflavin % 11
Niasin % 15
Pantotenik asit % 2
Vitamin B6 % 12
Potasyum % 10
Fosfor % 16
Magnezyum % 12
Çinko % 12
Bakır % 13
Pişirme İpuçları:
Bezelye pişirmek için farklı yollar vardır. Besin değerlerini almak için taze bezelye kullanıyorsanız, bu en iyisidir. Taze bezelye mevcut değilse, tuzsuz dondurulmuş veya konserve bezelye kullanabilirsiniz. Besin değerlerinin korunmasını sağlayan, yeşil bezelye pişirmek için en iyi yol haşlamak ya da buharda pişirmektir. Tereyağı ve nane ile birlikte bezelyeleri soteleyip garnitür olarak servis edebilirsiniz. Ayrıca bezelye çorbası yapabilir ya da güveçte pişirme sırasında bezelye kullanabilirsiniz. Pek çok sebze yemeği tariflerine ve pilavlara eklenebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.