02/12/2014 0:54
BMC, İzmir'de faaliyet gösteren yüzde yüz yerli bir otomotiv firmasıdır.  1964 yılında kurulan firma; kamyonet, kamyon, çekici, minibüs, otobüs, askeri taktik araç, mayına dayanıklı personel taşıyıcı araç, bu araçlarda kullanılacak motorlar ile farklı otomotiv parçaları imal edebilen kapsamlı bir firma.

1966 yılında üretime geçen BMC, aslında İngiltere'nin markalar topluluğu British Motors Corporation Limited ortaklığıyla kuruldu. 1989 yılında tamamen Çukurova Holding bünyesine geçerek, yüzde yüz yerli bir otomotiv markası konumuna geldi. .  British Leyland, BMC veya BLMC olarak anılan İngiliz otomotiv şirketi bünyesinde; Morris, Austin, Austin-Healey, Leyland, Riley, Nuffield, Wolseley, MG, Jaguar, Princess, Vanden Plas, Land Rover, Range Rover, Rover markaları yer aldı.

1980'’lerin sonuna gelindiğinde güç kaybeden bir çok İngiliz markası, ya kapandı ya da ülke dışına satıldı. Bunlardan Land Rover/Range Rover ve Jaguar daha önce bir İngiliz sömürgesi olan Hindistan firması Tata'’ya satıldı.  Yıllar önce Austin Mini, Morris Mini, Leyland Mini ve Rover Mini olarak satılan model günümüzde BMW içinde başlı başına bir marka (Mini) olarak yer almakta. .

İzmirli BMC, ilk yıllarında Nuffield, Leyland, Austin ve Morris markalarıyla traktör, Land Rover cip , yine Leyland, Morris ve Austin markalarıyla kamyon ve kamyonet imal etmiştir.  1985'’lerde taksilerin benzinli motorlarının dizel ile değişiminde yerli motor olarak kullanılırken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin elindeki BTR markalı zırhlı personel taşıyıcılar yine BMC tarafından yenilenmiştir.  Euro normlarının uygulanmaya başlamasıyla beraber bir çok kente alçak tabanlı belediye otobüsü, silahlı kuvvetlere taktik araç, kendi sınıfında başarılı olan Kirpi MRAP (mayına dayanıklı zırhlı personel aracı) üretmiştir.  Son iki yıldır; her sınıfta araç geliştirme, üretme hatta 6 ayda yepyeni bir model üretebilme yeteneği olan firma; farklı bir takım ödeme sorunları ve mali krizle üretime ara vermiştir. TMSF’nin yönetime el koyduğu marka, yeni sahibini bekliyor.  BMC, Sınai hakları bir Türk firmasına ait ilk modeli olan Profesyonel kamyonlarını 1996 yılında üretirken, İngiltere’ye önceleri ERF markasıyla sonra isim konunda anlaşılınca BMC Professional adıyla satılmaya başlandı.

BMC; İran, Malezya, Pakistan, Kenya, Tanzanya, Nijerya, Gana, Zimbabwe ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde lisansla üretildi. Gazete arşivlerindeki haberlere göre Kanada’ya yine ERF markasıyla satılması, bir çok ülkede imali gündeme geldi...Ancak belki mali hesaplar yada ülkeler arasındaki siyasi meseleler bu konudaki gelişmeleri engellemiştir.  Yine arşivlerdeki yöneticilerin ifadelerine göre BMC, 1989 yılında Ford Transit Connect, Fiat Doblo tarzında bir araç için çalışmalara başlamış olmasına rağmen projeden vazgeçilmiştir.  BMC, araçlarında Leyland markalı motorlar kullanırken 1980’lerin sonunda Volvo daha sonra ise Cummins markalı motor kullanmaya başlamıştır.  Hafif ticaride Levend, minibüste Pininfarina’nın tasarımını yaptığı Megastar, midibüste Probus ve Midilux, otobüste Belde ve Procity, kamyonda Profesyonel, mayına dayanıklı araç olarak Kirpi üreten şirketin basında çıkan iddialara göre taliplileri arasında İveco ve Volkswagen’de vardı. Ancak Ocak 2014 itibariyle bu konuda bir gelişme yok.  BMC’nin yerli bir firma olması otomotivseverlerin ilgisini çekiyor.  BMC’nin her ne kadar adı İngiliz markadan gelmekte ise de ekonomiye katkısı, İzmir bölgesi başta olmak üzere iş imkanı, teknik imkanlar ve daha bir çok açıdan vazgeçilmez bir marka.

1991 yılında, hala dünyanın en zorlu yarışı olan Dakar Rallisi’nde ilk kez bir Türk yapımı kamyon yarıştı.  6×4 yürüyüş düzenine sahip BMC Fatih kamyonun sürücüleri ise Türk Motorsporlarının kilometre taşlarından biri olan Renç Koçibey, Emre Utku ve Mustafa Gökay’dan oluşan ekipti.  Çöllerde yarışan Fatih 214-26, 8267 cm3 hacimde bir motora sahip olup 214 beygir güçle 104, 8 km azami hız yapabiliyor.  Araç, İzmir BMC fabrikasının önünde halen sergilenmektedir.  BMC; potansiyeli, tecrübesiyle ümit vaat eden yerli bir şirket. Otomotiv markası olarak, sorunlarının en kısa zamanda çözülüp Türk ekonomisine kazandırılmayı bekliyor. .

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi