Yetişkinlerde de olan bu korkunun, çocuğa işini daha iyi yapma konusunda etkisi olacağı düşünülür. Yani çocuk alay edilmemek için elindeki işi daha mükemmel yapmaya çalışır. Fakat bu yanlış bir yargıdır. Çünkü alay edilme korkusu çocukta çekingenliğe yol açar.

Alay konusu olan çocuk kendisini yetersiz hisseder. Çocuk alay edilme korkusu ile gerek okul yaşamında gerekse sosyal yaşamında birtakım etkinliklerden kaçınır. Arkadaşlarıyla top oynamak istemez, ortak çalışma gerektiren işlerden kaçar. Böylece çocuk kendisine olan saygısını, özgüvenini yitirir ve çekingen bir birey haline gelir. Okul çocuklarında alay etme davranışına çok sık rastlanmaktadır. Bazı çocuklar zayıf, sessiz buldukları arkadaşlarıyla alay etmekten adeta zevk alırlar. Hatta bazı öğretmenlerde öğrencileriyle alay ederler. Alaya alınan çocuk okuldan gittikçe soğur ve okulu bırakmak ister.

Alay edilme korkusu olan çocuğa nasıl davranılmalı?

Bu korkunun giderilmesinde ilk olarak ebeveynler özen göstermelidir. Ebeveynler çocuklarını komik duruma düşürecek davranışlardan uzak durmalı. Okul arkadaşları arasında çocukları alaya alınan ebeveynler ise okul yönetimiyle iletişime geçmeli. Eğer çocukla öğretmen alay ediyorsa, o öğretmen hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmalı. Çocuğunuzun alınganlıklarını kesinlikle gözardı etmeyip, çaresini aramalısınız.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi