Tanenler, birçok gıdada doğal olarak bulunan, polifenollerdir. Bu makalede, tanen içeren gıdaların bir listesini vereceğiz. Özellikle olgunlaşmamış meyvelerdeki tanenlerin acımsı ve buruk tadının, saldırıları önlemek ve parazitlere karşı korunmak için bitkiler tarafından ortaya çıkarılmış bir savunma mekanizması olduğunu biliyor muydunuz? Bu kimyasallar aynı zamanda sonbahar aylarında oluşan çiçeklerin ve yaprakların renginden sorumludur.
Tanenler, proteinlerin bağlanması ve çökelmesinden sorumlu acımsı, suda çözünür bitki polifenolleridir. Bitkiler, ağaç kabukları, tohumlar, meyve kabuklarında bulunurlar. Bu her yerde bulunabilen bitki içerikleri pek çok yiyecek ve içecekte bulunan karakteristik buruk tadın kazandırılmasından sorumludur. Eğer bazı gıdalar ve içecekleri tükettikten sonra ağzınızda buruk bir tat oluşuyorsa, bunun sebebi içerdikleri tanenlerdir.
Tanenler, hayvanlarda gıdaların sindirilebilirliğini etkileyebilir; ancak bunlar genel olarak insan tüketimi için güvenli kabul edilirler. Aslında bu gıdalardaki antioksidanların varlığının, insan sağlığını koruduğu ve hastalıklara engel olduğu kabul edilir. Ayrıca damar sertleşmesini engelledikleri için vasküler sistem üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduklarına inanılmaktadır. Bununla birlikte, protein-bağlama yeteneklerinin sindirim ve besin emilimini etkilediği bilinmektedir. Bazı insanlar bu gıdalar ile migren ve diğer baş ağrısı tetikleyicileri ilişkilendirmektedir. Bu nedenle, tanen içeren gıdaları ılımlı miktarlarda tüketmeniz tavsiye edilir.
Tanen İçeren Yiyecek ve İçecekler:
İçecekler:
Tanen içeren birçok içecekler vardır bunların arasında tanenin en yaygın kaynakları kırmızı şarap ve çaydır.
-Şaraplar:
Şaraptaki tanenler üzüm kabukları, tohumları ve saplarından elde edilir. Aslında, tanen varlığı şarap yapma işleminde kritik önem taşımaktadır. Şarap yapım sürecinde bu tanenler veya tanik asitler transformasyona uğrar ve şaraba aromasını verirler. Ayrıca şarapları korumaya yardım ederler, oksidasyonu ve bozulmayı önlerler. Üzümlerin haricinde şaraptaki tanenler bu şarapların yıllandırıldıkları meşe fıçılardan da sağlanmaktadır. Meşedeki tanenler şarabın kokusu ve tadını geliştirmektedir. Bazı yüksek tanen içeren şaraplar şunlardır; Nebbiolo, Cabernet Sauvignon ve Tempranillo.
-Çay:
Acımsı buruk tadı ile siyah çay tanen içerir. Kateşinler (yeşil çayda bulunan antioksidanlar) okside oldukları zaman, siyah çayda bulunan thearubigin olarak bilinen tanen türünü oluştururlar. Bu çaydaki tüm siyah renkli maddelerin tanenler olduğu anlamına gelmez. Oolong gibi bazı çaylar, siyah çaya benzer tipik koyu renk vermek için kavrulur.
Şarap ve çay haricinde tanen içeren diğer içecekler şunlardır:
- Elma sirkesi
- Elma suyu
- Bira
- Üzüm suları
Çikolatalar:
Tanenin yaygın kaynaklarından biri de çikolata ve kakao tozudur. Çikolata likörü yani kakao yağı da içeren çikolatanın sıvı formu yaklaşık% 6 gibi yüksek bir oranda tanen içerir. Çikolata liköründen yapılan ürünler yüksek düzeyde tanen içerir. Farklı çikolata ürünleri arasında, sütlü ve beyaz çikolataların diğerlerine göre daha az tanen içerdikleri bulunmuştur.
Baklagiller:
Baklagiller öncelikle proteinler, mineraller ve vitaminler yönünden zengin yenilebilir tohumları için yetiştirilir. En yaygın baklagillerden bazıları fasulye, bezelye ve mercimektir. Bu yüksek protein, düşük yağlı yiyecekler aynı zamanda yüksek düzeyde tanen içerir. Tanen içeren baklagillerin yaygın türlerinden bazıları şunlardır; nohut, fasulye, börülce ve mercimek. Diğer açık renkli baklagiller ile karşılaştırıldığında, kırmızı fasulye ya da siyah fasulye gibi koyu-renkli baklagillerin daha fazla tanen içermesine dikkat edilmelidir.
Meyveler:
Meyvelerdeki fenolik bileşikler meyvelere renk ve tat vermektedir. Tanenler meyvelerin kabuğunda yoğunlaşmıştır. Yani kabuğu ile yenen bir elmadaki tanenlerin konsantrasyonu kabuğu olmadan yenilenden çok daha fazladır.
Tanen içeren bazı meyveler şunlardır;
-Üzüm
-Elmalar
-Nar
-Trabzon hurması (olgunlaşmışı ile karşılaştırıldığında, olgunlaşmamış trabzon hurması daha fazla tanen içerir ve neredeyse yenmez. )
-Yaban mersini
-Böğürtlen
-Kiraz
-Kızılcık
Kuru yemişler:
Fıstık, ceviz, fındık gibi çiğ tüketilebilen kuru yemişlerde yüksek miktarda tanen bulunur. Islatılmış kuru yemişlerde tanenlerin o buruk tadı yoktur. Bunun nedeni ıslatıldıkları zaman toz ve kalıntılar ile birlikte kuru yemişlerin kabuğunda bulunan tanenlerin de yok olmasıdır. Yüksek düzeyde tanen içeren kuru yemişlerin bazıları şunlardır;
-Fıstık
-Ceviz
-Pekan Cevizi
-Kaju fıstığı
Tahıllar:
Tanenler, bazı tahıl ve hububatların kepeğinde yoğunlaşmıştır. Genellikle arpa ve sorgum gibi tahıllarda yüksek seviyelerde tanen bulunmaktadır.
Yukarıda bahsedilen yiyecek ve içeceklerin dışında tanenler aynı zamanda kabak veya ravent gibi sebzelerde, tarçın, kekik, karanfil ve vanilya gibi baharatlarda mevcuttur. Uzunca bir süre için tanenlerin herhangi bir besin faydaları olmadığı kabul edildi. Bununla birlikte, yüksek antioksidan özellikleri sayesinde insan sağlığına belirli faydaları vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.