Dünya üzerinde yer alan bazı maddeler, insanoğlu için oldukça önemli bir değere sahiptir. Değerli yapısıyla dünyanın her bölgesinde ilgi çeken bu maddelerin, maddi olarak değeri oldukça yüksektir. Bu denli önemli olan maddelerden birisi de, elmastır.
Elmas, bir doğal taş olmakla birlikte çoğu insan tarafından yeryüzünde bulunan en değerli taş olarak gösterilmektedir. Elmasın maddi değerinin yanında, ilginç özellikleri de bu tür değerlendirmeye neden olan etkenlerden birisini oluşturmaktadır. Dünyanın en değerli taşlarından birisi olan elmas, yeryüzünde en nadir şekilde bulunan maddeler arasında yer alır. Doğada son derece nadir bir şekilde rastlanan elmas, aynı zamanda dünyanın en sert maddeleri arasında da yer almaktadır. Öyle ki, bu durum bilimsel olarak da kanıtlanmış bir durumdur. Uluslar arası anlamda olan ve kabul gören Mohs Sertlik Ölçeğine göre elmasın sertlik değeri 10’dur. Öyle ki, bu ölçek 1’den 10’a kadar sıralanmış durumdadır. Bu da, uluslar arası anlamda kabul gören değerlere göre elmasın dünyanın en sert maddeleri arasında olması anlamına gelmektedir. Dünya üzerinde yer alan en sert taşlar olarak bilinen Kuvars maddesi 7, Safir, Yakut ve de Topaz gibi değerli taşlar ise bu ölçeğe göre 8 ve de 9 puan almaktadırlar. Bu sert taşlarla karşılaştırıldığında ise elmasın ne denli sert bir madde olduğu, oldukça net bir şekilde anlaşılmaktadır.
Dünya üzerinde yer alan en değerli taşlardan birisi olan elmas, karbon ve de grafit gibi elementlerle yakından ilgilidir. Elmas, evrenin oldukça farklı köşesinde varlığı bilinen ve de hayatın devamlılığı için oldukça büyük önem arz eden Karbon elementinin grafit ile birlikte iki modifikasyonundan birisidir. Günümüzde yer alan çoğu değerli taş gibi, elmas da kadınlar için vazgeçilemez takı anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra, elmas taşı günümüz modern endüstri açısından da kesinlikle alternatifi olmayan bir hammadde özelliğindedir. Modern endüstride, elmasın sertlik özelliğinden oldukça sık bir şekilde faydalanılmaktadır. Elmasın buradaki işlevi, oldukça sert taşların veya maddelerin kesilmesini sağlayarak bu maddelerin işleme tabi tutulmasına fayda sağlamaktır. Elmasın sertliği, kesicilik olarak modern endüstride kullanılmaktadır. Bunun yanında aynı zamanda, elmas oldukça farklı ürünlerin işlenmesinde de kullanılan bir maddedir. Varlığı ve özelliği bilindiği binlerce yıl öncesinden itibaren, elmas maddesi insanlar tarafından rağbet görmüş ve de duruma göre farklı amaçlarla kullanılabilmiştir. Farklı amaçlarla kullanım, elmasın dünyanın en değerli taşlarından birisi olma özelliğine herhangi bir etkide bulunmamıştır. Fransız bir bilim adamı olan Lavoisier, dünyanın en sert taşlarından birisi olan elmas üzerinde araştırmalarda bulunmuş ve de yaptığı araştırmalarla elmasın saf karbondan meydana geldiğini bulmuştur. En değerli doğal taşlar sınıfının bir üyesi olan elmasın erime noktasına bakıldığında, 3547 sıcaklık derecesi bilim insanlarını hayrete düşürmüştür. Elmas taşı, görünüm olarak tek renkte değil oldukça farklı renklerde olabilmektedir. Bu renkler arasında pembe, mavi, sarı, kahverengi ve de kırmızı gibi renkler yer almaktadır.
Büyük oranda karbondan meydana gelmiş olan elmas, sahip olmuş olduğu sertlikle doğada yer alan tüm mineralleri çizebilme yeteneğine sahiptir. Uluslar arası sertlik ölçeği olan Mohs Sertlik Derecesinde 10 sertlik derecesine sahip olan elmas, mükemmel derecede dayanıklılığa sahip bir maddedir. Elmas, aynı zamanda ışığı da oldukça iyi bir şekilde kırabilmektedir. Elmasın yapısı incelendiğinde, bu maddenin ne denli ilginç olduğu daha da iyi anlaşılmaktadır. Öyle ki, elmasın yapısında yabancı atom oldukça azdır. Bu bağlamda yapılan bilimsel araştırmalarla, elmasın yapısında bulunan her 10. 000 atom başına sadece 1 yabancı atom düştüğü anlaşılmıştır. Bazı elmaslarda ise bu oran 100. 000 atomda 1 yabancı atoma kadar yükselebilmektedir. Dünyanın en değerli ve de özellikleri bakımından en ilginç maddeleri arasında yer alan elmas, yerküre üzerinde en fazla olarak Endonezya, Hindistan, Rusya, Güney Afrika, Güney Amerika ve de Avustralya dolaylarında bulunmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.