Fransa ve Paris dendiği zaman akla gelen ilk kavramlardan bir tanesi olan Eyfel Kulesi, Fransa'nın en önemli yapıtlarından bir tanesidir. Dünyada da oldukça popüler ve ilgi çeken bu kule, birbirinden değişik özellikleri ve güzellikleri ile insanları kendisine hayran bırakmaktadır. Peki dünyanın en önemli yapıtlarından birisi haline gelmiş olan Heyfel Kulesi nasıl yapılmıştır?
Fransa'nın sembolü haline gelmiş olan bu meşhur kule, adını kendisini inşa etmiş olan Alexandre Gustave Eiffel'den almıştır. Kule, 1887-1889 tarihleri arasında iki senede tamamlanmıştır. Kulenin yapılma amacı ise, Fransız Devriminin 100. Yılını kutlamaktır. Fransa'nın sembolü haline gelen ve yılda milyonlarca turist çeken demirden yapılmış kulenin toplam masrafı ise, 7. 739. 401 Frank 31 sent tutmuştur. Kulenin açılışı 1889 yılında planlanmış fakat kuleyi açılıştan 5 ay önce tam 1. 9 milyon kişi ziyaret etmiştir. Daha o zaman bile, Eyfel Kulesi Fransa'nın sembolü olmaya aday olduğunu göstermiştir. Kuleyi açılıştan önce 1. 9 milyon kişinin ziyaretçi, kulenin toplam masraflarının %75'i çıkartılmıştır. Bu durum, Eyfel Kulesinin kazanç getiren bir şirket görünümüne bürünmesine yol açmıştır. Kulenin inşaatı sırasında 3. 000 işçi 26 ay boyunca çalışmıştır. Bu 26 ay boyunca 18. 038 adet demir parça, 2. 5 milyon perçin yardımıyla bir araya getirilmiştir. Yine inşaat sırasında meydana gelen bir diğer özellik ise, o zamanın şartlarında rağmen inşaat sırasında hiç kimsenin ölmemesidir.
Eyfel Kulesi inşası sırasında Paris halkının tepkisini çekmiştir. Paris halkı kuleyi bir utanç kaynağı olarak görerek, kuleyi pek istememişlerdir. Sanatçıların da kuleye değişik yorumları olmuştur. Öyle ki bazı sanatçılar kuleyi devasa boyutta bir sokak lambasına benzetirken, bazıları ise bir fabrika bacasına benzetmiştir. Bu yorumlardan anlaşılacağı üzere, devrin sanat ve edebiyat insanları kule için bir kampanya başlatarak, halka ünlü kişilerin imzasından oluşan bildiriler dağıtılmıştır. Sanat ve edebiyat çevresi bu kampanyayı kulenin, Paris'in görsel itibarını zedeleyeceğini öne sürerek başlatmıştır. Fakat tepkiler kulenin inşasını durduramamış ve kule tamamlanmıştır. Yapıldığı dönemde oldukça tepki çeken Eyfel Kulesi, bugün ise dünyanın sayılı eserleri arasında yer alan bir yapıdır. Parislilerin Demir Bayanı, Fransa'nın en önemli sembollerindendir.
Kule inşa edilmeden önce, kulenin mimari Eiffel kule için sadece 20 yıl için izin almış bulunmaktaydı. Yani demirden kulenin prosedür gereği 1909 yılında sökülmesi gerekiyordu. Fakat kule Atlantik ötesi haberleşme için uygun yükseklikte olması nedeniyle, kulenin sökülmemesine karar verilmiştir.
Sayılarla Eyfel Kulesi
Kule, 300 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Kule inşasında çelik yerine demir kullanılmıştır. Bugün Eyfel kulesi 200. 000 metrekare alanda bulunmakta ve 7 yılda bir 60 ton boya kullanılarak boyanmaktadır. Boyama çalışması ise, 15 ay gibi uzun bir sürede sürmektedir. Bu işlemde 25 boyacı görev yaparken, 1500 fırça, 1500 iş tulumu ve 5000 zımpara kağıdı kullanılır. Boyamanın maliyeti ise 3 milyon avroyu bulmaktadır. Eyfel Kulesinin rengi yapıldığı tarihten bu yana değişmiştir. Kule için ilk olarak kırmızımsı kahve, sarımsı kahve, kestane kahvesi ve en son ki rengi olan bronz tonu uygun görülmüştür. Kule boyanırken zemin en koyu, orta koyu, zirve ise açık renkte boyanır. Kule içi ulaşımda asansörler kullanılmaktadır.
Modanın kalbi Paris'in Demir Bayanı, güzelliğiyle insanları kendisine hayran bırakmakta ve her yıl milyonlarca turisti aşık etmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.