İnsanoğlu yaşadığı her dönemde müzik ile iç içe olmuş ve kendi kültürel yapısının özelliklerini müzik ile birleştirmiştir. Dünyanın her yerinde, her toplum kendine göre müzikler yapmış, bu sayede binlerce çeşit müzik ortaya çıkmıştır. Bu müzik türlerini tanımlayabilmek için müzikler belirli kategorilere ayrılmıştır ki ayırt edilebilmesi daha kolay olsun. Genel anlamı ile müzik türleri 3 ana başlık altında toparlanmıştır. Bunlar: Geleneksel müzik, Sanatsal müzik ve Popüler müziktir.
Geleneksel Müzik (Halk Müziği): Adından da anlaşılacağı gibi geleneğe dayalı bir müzik türüdür. Geleneksel müzik için halk müziği de denilmektedir. Halk müziği bütün ülkelerde kulaktan kulağa aktarılarak kuşaklara aktarılan bir yapıya sahiptir. Eserlerin temel amacı sanatsal kaygılardan ziyade gelenekleri ve yaşantıyı anlatmaktır. Bunların dışında halk müziğinde, süreklilik, eserin halk tarafından kabul görmesi ve bu sayede yerleşmesi, yüzyıllar boyunca aktarımında söz ve melodisinde değişime uğraması, temel özelliklerindendir. Geleneksel müziğin temeli kırsal kesime dayanmaktadır. Şehirleşme sürecinde çoğu gelenekler yozlaşma ile karşılaştığından dolayı bu şekilde bir oluşumda olması da doğal bir getiridir. Geleneksel müziğin en önemli temsilcileri ve taşıyıcıları da halk ozanları olmuş ve her çağın kendine ait ozanları bu geleneği kuşaklara aktarma görevini üstlenmişlerdir. Her milletin geleneksel müziği vardır. Bizim ülkemizde bozlak, deyiş, zeybek nasıl geleneksel müzik içerisinde ise, diğer ülkelerinde, ballad, lied gibi türleri geleneksel müzik içerisinde yer almaktadır.
Sanatsal Müzik ( Klasik Müzik): Klasik müzik olarak ülkemizde de kullanılan bu müzik türü, sanatsal kaygıların ön planda olduğu müzik biçimidir. Temel kurallarının oturmuş ve yerleşmiş olması bakımından da klasik müzik adı kullanılmaktadır. Ülkemizde 19. yüzyılda sanat müziği önem kazanmaya başlasa da, Avrupa' da 18. Yüzyılda yoğun olarak kullanılan müzik türüdür. Saraylarda yapılması tercih edilen sanat müziği ilk başlarda sadece soyluların müziği olarak yapılmış, aydınlanma çağı ile birlikte halkın içine inmiş ve gelişimini devam ettirebilmiştir. Avrupa' da, sanatsal müzik için Klasik müzik adı kullanılır. Osmanlı ise Sanatsal müzik için Osmanlı saray müziği ismini kullanmış, Cumhuriyet ile birlikte ismini Klasik Türk musikisi olarak devam ettirmiştir. Sanat müziği belirli kurallar çerçevesinde yapılan, belirli bir disiplin içerisinde yapılan bir müzik anlayışıdır. Halk müziğinden farklı olarak şehirli bir müzikal anlayışa sahiptir.
Popüler (Yaygın Müzik)Müzik: Fransızca bir kelime olan popüler sözcüğünden ortaya çıkan, sonraki yıllarda pop olarak kısaltılmış, anlam itibari ile basit ve ortak zevklere hitap eden müzik türüdür. Kent kökenli bir müzik tarzı olan pop müzik, daha çok eğlence amaçlı olarak üretilmektedir. Popüler kelimesi aynı zamanda dönemsel olarak değişiklikler gösterebilen bir yapıdır. Dönemlere göre her müzik türü popüler olmuştur. Halk Müziği, Sanat Müziği, Pop Müzik dönemsel olarak popüler olmuş müzik türleridir.
Pop müzik yaygın bir müziktir çünkü aynı zamanda ticari bir müziktir. Buna ek olarak dans eşliğinde kullanımı yaygın olduğu için kitlelere hem duyumsal, hem görsel açıdan hitap edebilmektedir. Basit ezgiler eşliğinde, basit sözlerin kullanımı da dinlenilmesini daha kolay hale getirmektedir. Bu üç müzik tarzını genel olarak değerlendirdiğimizde biri, diğerinden üstün değildir. Gerek sanatsal açıdan, gerek sözel yapısı bakımından her türde de çok güzel örnekler bulunmaktadır. Bu bakımdan, isimleri açısından değerlendirme yapmak basit olacaktır. İsminde sanat kelimesi olduğu için diğer tarzların sanatsal olmadığını söylemek de hata olacaktır.
Bu isimlendirmeler, müzik tarzlarının çıkış anı itibari ile konmuş sözcüklerdir ki müziğin iyiliğini ya da kötülüğünü isimleri belirlememektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.