Hastalık yayan böcek ve haşereler hayatımızın büyük çoğunluğunun geçtiği çalıştığımız yerde, evimizde sağlığımızı doğrudan etkiler. Bu haşereler yaşadığımız hiçbir yerde istenmeyen parazit canlılardır. Bu canlılardan insanlarda bir iğrenti duygusunu oluşturmasının yanında ayrıca sarılık, veba, ve tifo gibi hastalıklara yakalanmamıza sebep olur. Bu canlılarla mücadele haşere ilaçlama ile yapılır. Bu canlılar insan vücudunu ısırdıkları zaman kendi salgılarını bırakarak insan derisinde bulunan dokularda hasara yol açar. Bu canlılardan biri olan uyuz böceği insan derisinde aşırı kaşınmalara neden olmasından ötürü deride kızarıklıklar oluşur.
Haşere İlaçlamada En Etkili Yöntemleri
Ziraat alanında da kullanılan haşere ilaçlarının genel adı insektisit'dir. Bu ilaçların bir çok uygulama yöntemleri bulunur. Genel itibari ile her haşere ilaçlama her böcek ve parazite etkili olmaz. Bu işlemler yapılmadan önce ilaçlanacak parazit canlı belirlenip, o parazite etkili olacak ilaç temin edilip, daha sonra yöntem seçilerek uygulamaya geçilir.
Kokulu Uygulama
Parazitlerin fazla olarak bulunduğu yerlere yapılmalıdır. Bu yöntem sonucunda kısa zamanda haşerelere etki etmeye başlar. Uygulandıktan sonra yaşanılan mekan 2-4 saat kapalı kalmalı ve 1-2 saat havalandırma yapılmadan mekana girilmemelidir.
Kokusuz Uygulama
Bu yöntem ile sıvı malzeme püskürtme yoluyla uygulanır. Uygulama yapılan yeri terk etmenize ve kapalı olması gerekmektedir. Fakat saklama yapılmayan, açık halde bulunan yiyecek ve gıda malzemesi ortamda bulunmamalı, eğer bulunuyorsa da üzerleri mutlaka kapatılmalıdır.
Termal Flog Cihazı İle Sıcak Sisleme Şeklindeki Uygulama
Termal sisleme yöntemi ile su, yağ ve mazotta eriyen madde kullanılır. Sıcak sisleme diye adlandırılan bu yöntem mekanlarda, nehir, göl, çöplükler, ağaçlık alanlar ve sivrisinek, karasinek gibi haşerelerle mücadelede, ahır ağıl gibi yerlerde uygulanır. Motorlu termal sisleme cihazları portatif yada araca monte edilerek uygulanabilir. Cihazlar iki zamanlı bir motor sayesinde oluşan ince bir sis tabakasının dışarı püskürtmesiyle oluşur. Oluşan sis tabakasının kullanıcı ve uygulamayı izleyenler üzerinde olumlu psikolojik etkisi bulunur. Yüksek akış ve püskürtme meydana gelen büyük partiküller yere erken düşerken bazıları çok küçük damlacıklar halinde uygulanmayan alanlara uçuşurlar.
Ulv Cihazı İle Soğuk Sisleme Şeklindeki Yöntem
Potansiyelleri yüksek zararlıların nüfus olarak artması durumunda bu sistem uygulanmalıdır. Bir diğer adı alan spreylemesidir. Araç üzerine monte edilmiş, benzinle çalışan, damlacık ayarlı ulv cihazları kullanılır. Bazı durumlarda elektrikli el tipi ulv cihazı ve benzinle çalışan sırt atomizörleri kullanılır. Araç üzerine monte edilmiş ulv cihazları 20-50 metre yüksekliğe ulaşabilecek şekilde havaya püskürtmektedir. Bu yöntem uçan zararlıların ergin dönemlerinde yapılan ve istenilen canlının aktif olduğu saatlerde, faal olduğu alanları kapsar.
Jel Şeklindeki Uygulama
Bu uygulama, bir aplikatör yardımıyla restoran, mutfak, yemekhane gibi mekanlarda bulunan haşerelere karşı kullanılan jel yem uygulamasıdır. Çok etkili ve kokusu yoktur. Dozunu istediğiniz şekilde ayarlayabildiğiniz tabancası ile uygulanır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.