Hünnap; baharda sarı renkli çiçekler açan, 4-5 metre boyuna kadar uzayabilen dikenli bir ağaçtır. Meyvesi ilk önce yeşil renkte olup, daha sonraları olgunlaşıp kiremit rengini almaktadır. Hemen hemen zeytin büyüklüğündedir. Dış tarafı iğde kabuğunu andırırken, iç tarafı elmaya benzemektedir. Ortasında küçük zeytin çekirdeği gibi bir çekirdeği vardır. Yazın olgunlaşmış hali kışın ise kuru hali yada çayı içilebilir. Özellikle, Denizli'nin Çivril ilçesinde çok fazla yetiştirilmektedir. Aslında anavatanı Suriye'dir.
Çok fazla insanın bilmediği hünnabın faydaları, oldukça fazladır. En önemli özelliği balgam söktürücüdür. Öksürüğe de iyi geldiği bilinmektedir. Kışın nezle, soğuk algınlığı ve gripten korunmaya birebirdir. Aynı zamanda idrar söktürücüdür. Kan şekerini düzenler. Bronşit ve astıma da iyi gelir. Damar hastalıklarına iyi gelir. Kolesterolü düzenler. Faydalarını saymakla bitiremediğimiz hünnap kabızlığa da iyi gelir.
Yazın olgunlaşmış halini kullanılabildiği gibi, güneşte kurutup yada ağaçta kurumasına izin verip topladıktan sonra, kışın çayı da içilebilir. Aynı zamanda reçeli de yapılabilir. Tadı tatlıdır ve elmayı andırır. Üstelik, yaprakları da çay gibi demlenip içilebilr.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.