Anlam ağı bakımından incelendiği zaman kış denince akla kar, kar denince buz, buz denince Eskimo, en sonundan Eskimo dendiğinde ise onların buzdan evleri akla gelmektedir.
Görüntü olarak oldukça bilinen bir yapı olan Eskimoların buzlardan evlerinin ismine, iglo adı verilmektedir. Bu evler, tamamen kardan yapılmaktadır. Ve iglolar kış mevsiminin çetin geçtiği ya da kar tabakasının kalın olduğu bölgelerde, belirli bir uğraş sonucunda yapılabilmekte ve hatta içerisinde konaklanabilmektedir.
İglo Nasıl Yapılır?
2-3 kişilik orta büyüklükte ve konaklama imkanı sağlayabilecek bir iglo yapabilmek için, öncelikle sert bir zemine ihtiyaç vardır. İglolar, kalın bir kar tabakasına inşa edilirse daha dayanıklı olmaktadır. Karla kaplı alanlarda kar yüzeyi yumuşak olsa bile, alt kısımda çoğu zaman sert kar tabakası bulunur. Böyle bir zemin belirlenir ve bu zemine evin temelini oluşturacak şekilde daire çizilir. Daha sonra, iglonun inşa edilebilmesi için zemin az da olsa eşilmelidir.
Zemin olayı çözüldükten sonra iş, kar blokları hazırlamaya geçmektedir. İglo inşası için gerekli olan kar bloklarının testere yardımıyla hazırlanması gerekir. Kar bloklarının taşınması gerektiği için, bu bloklar taşırken kırılmayacak kadar sağlam yapıda olmalıdır. Blokların eni için, 15 ile 30 cm arası genişlik uygundur. Aynı zamanda kar blokları, geniş ve küçük yapıda hazırlanmalıdır. Çünkü geniş olanlar zemin, küçük olanlar ise tepe için kullanılır.
Blokların üzerinde ufak ayrıntılar oluşturmak gerekir. Geniş olan bloklar, belirlenen dairenin çevreleyecek şekilde sırayla dizilir. Bu nedenle blok köşelerinin birbirine uygun olacak şekle getirilmelidir. Daha sonra, bloklar üst üste konulmaya başlanır. Bu bloklara ise, iglonun kule olmaması için eğim verilmesi gerekir. Yani blokların spiral şekilde yukarıya uzaması gerekmektedir.
Bloklar temele dizilir ve tam daire şeklinde temel oluşturulur. Ardından spiral şekilde üst bloklar temelde yer alan blokların üstüne dizilmeye başlar. Bu arada kesinlikle unutulmaması gereken şey, giriştir. Girişler orjinallerindeki gibi ufak olmalıdır. Blokları yerleştirme esnasında, tabanda karlar birikebilir. Bu karlar, açık tavandan dışarı atılmalıdır.
Bloklar spiral bir şekilde üst üste konulur ve iglo şekillenmeye başlar. Üst üste geçen bloklar, birbirini destekleyici konumundadır ve çökmeyi engelleme görevi yapar. Tabi bu durum, kesinlikle garanti değildir. Fakat işlemler düzgün yapıldıysa, iglonun çökme riski azdır. İglo yapılırken, bloklar bir çubuk yardımıyla desteklenebilir. Buzdan evin sonuna doğru yaklaşıldığında, tepeyi kapatacak olan bloklar içten monte edilmelidir. Tavan, bu şekilde oluşturulmalıdır.
Bu işlemle birlikte, iglonun kapanmış olması gerekmektedir. Kar blokları yerleştirilirken, arada boşluklar kalır. İglo kapandıktan sonra, bu boşlukların arası karla doldurulmalıdır. Boşlukları kapatma işleminin ardından iglonun içerisi, el yardımıyla düzleştirilmelidir. İç yüzeyin düzleştirilmesinin yeterince uygun yapılması, duvarlardan su damlaması gibi bir sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle düzleştirme işlemi, oldukça önemlidir.
Bu işlemlerde bittikten sonra, giriş kısmı zevke uygun olarak inşa edilebilir. Bu iglonun sağlamlığı ve görüntüsü mükemmel olmayabilir. Çünkü basit bir iglodur ve merak giderilmesi için gayet uygundur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.