İnternetinizi zarar etmeden nasıl kapattırırsınız?
Geniş bant web servislerindeki çeşitlilik, artan rekabet ile kullanıcılara daha çok seçenek sunulmuştur. Kullanıcılara sunulan düzinelerce alternatif arasından ihtiyaçlara en iyi şekilde yanıt verebilecek seçimi yapmak ise oldukça önemlidir. Çünkü yanlış tercihler sonucu kullanıcılar kampanyaların detaylarında gizli kalmış verileri gözden kaçırmaktadır. Bu yüzden de yüklü miktarda maddi kayıplar yaşanabiliyor. Peki, kullandığınız web sağlayıcı ile aboneliğinizi sonlandırıp farklı bir sağlayıcıya abone olmak gerçekten söylendiği kadar basit midir?
Günümüzde birçok abonenin, abonelik iptalinin ardından faturalarının gelmeye devam ettiği, ilave ücretler ve masraflar talep edildiği, abonelik iptal dilekçelerinin işleme konulmadığı görülüyor. Aslında kullanıcılar tam anlamıyla bilinçlenmediği ve daha önce abone olduğu kampanyalardaki ilave maddeleri ( Kampanya Detaylarını) iyi okumadıkları için, hiç fark etmedikleri masrafları ödemek zorunda kalıyorlar.
Aslında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır.
Bunları sıralayacak olursak;
Sözleşmenizi Dikkatle Okuyun!
Herhangi bir operatörün herhangi bir tarifesi için 12 - 24 ay gibi taahhütname imzalamış ve bu süre dolmadan aboneliğinizi iptal etme girişiminde bulunduğunuzda, size daha önce sunulmuş olan bütün indirimler ve/veya modem ücreti gibi ücretler size geçmişe dönük olarak faturalandırılır. Aslında normal fiyatları 75-125 TL civarı olan modem ücretleri, ilk birkaç ay bedava ya da birbirini takip eden faturalardaki indirim miktarlarıyla birlikte ücretsiz verileceği vaat edilir. Yalnız taahhüt süresi dolmadan aboneliğinizi iptal ettirme koşulunda ise, diğer ücretler size toplu olarak faturalanır.
Kapatma Tarihi Önemli
Herhangi bir kampanyadan yararlanmamış veya bir taahhütte bulunmamışsanız bile aboneliğinizi iptal edeceğiniz tarihler önemlidir. Örneğin; internet kullanıcılığında öncelikle faturanız kesilir, sonrasında ise ilgili ayın sonuna kadar internetten yararlanma hakkınız olur. Kullanıcılığı sonlandırma sürecinde işlemleri ay sonuna doğru başlatmak ise doğru değildir zira web sağlayıcı firmalar sizin abonelik sonlandırma işlemlerinizi abonelik başlatma işlemlerinde olduğu kadar zamanından önce sonlandırmaz.
Kapatma İşlemini Ay Sonuna Bırakmayın
Kullanıcılar her ne kadar müşteri hizmetlerine abonelik sonlandırma başvurusu yapsalar da, müşteri temsilcisinin size talebin alınmış olduğu iletmiş olarak bulunması, aboneliğinizin sonlanması manasına gelmemektedir. İlgili protokol kimin adına düzenlenmiş ise o kişiden yazılı ve ıslak imzalı dilekçe talep edilir, bu dilekçe ise operatörün alakalı birimleri arasında -oldukça yavaş- bir bürokrasi aşamasından geçer. Dilekçenizin işleme konması ve abonelik iptal talebinizin yerine getirilmesi bazen 10 iş günü kadar sürebilmektedir. Eğer abonelik iptali başvurunuzu ay sonunda yaparsanız muhtemelen işlemin bitirilmesi izleyen ayın başını bulacaktır ve bu izleyen ayda hiç web kullanmamış olsanız dahi tüm ayın ücreti size fatura edilecektir.
Kapatma İşleminizi Kesinlikle Takip Edin
Telefonla ve/ya müşteri temsilciliği vasıtasıyla yapmış olduğunuz abonelik iptal başvurularınızı kesinlikle takip etmeli, sürekli durumunuzu sorgulamalısınız! Online ya da telefon hizmetlerinde birimler arasında iletişim kopukluğundan dolayı, çalışanlar arasında bilgi aktarımı tam anlamıyla gerçekleşmemiş olabilir. Bu sebeple, aslında siz aboneliğinizi sonlandırdığınızı düşünürken, talebiniz ilgili birime iletilmemiş olabilir. Bu sebeple, kullanmamanıza rağmen ilerleyen aylarda, ödenmemiş faturalarınız ve faizlerinizle birlikte size yüklü miktarda borç çıkarabilirler.
Kısaca; yapılan reklamların şartnamelerini, detaylandırılmamış bilgilerini okumadan aboneliği kabul etmeyiniz. Sözleşmenin ilgili maddelerin, teker teker okumanız sizin yararınıza olacaktır. Gözünüzden kaçırdığınız noktalar olabilir. Özellikle ürünün satılmasını sağlayacak ve dikkat çekmemesi amacıyla küçük punto ile yazılmış maddeleri okumanız size fayda sağlayacaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.