Goethe, 28 Ağustos 1749'da Frankfurt'ta dünyaya gelmiş Alman şair ve yazarıdır. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Goethe'nin babası imparatorluk danışmanıydı.

Goethe, özel öğrenim görerek yetiştiği yıllarda şiir, resim, müzik tiyatro gibi sanatlarla da yakından ilgilenmiştir. İlk sanat denemelerini dinsel şiirler üzerine yapmıştır. Leipzig'de hukuk öğrenimi gördüğü yıllardan başlayarak, yaşadığı ve karşılaştığı olayları dramlar biçiminde kaleme almaya başlamıştır.

Pansiyon sahibinin kızına sevdalanarak "Sevdalıların Çilesi" adlı dramını oluşturmuştur. Daha sonra Frankfurt'taki aile ilişkilerini konu edinen Suç Ortakları eserini yazıştır. Bakır levhalara kazınmış resimler yaparken asit buharından zehirlenerek öğrenimine ara vermiş ve ailesinin yanına dönmüştür. Tedavi gördüğü doktorun etkisiyle ispirtizma ve simya ile ilgilenmiş ve ileride Faust'ta kullanacağı bazı motifleri oluşturmuştur.

Öğrenimini sürdürmek için gittiği Strasbourg'da gizli bilimlerle ilgilenirken, doğa bilimleriyle de uğraşmaya başlamıştır. Bu sırada üniversitede tıp derslerine de katılmıştır. Doktorasını tamamladıktan sonra Frankfurt'a dönerek avukatlık yapmaya başlamıştır. Arkadaşının nişanlısına duyduğu ilgi, Genç Werther'in Acıları romanına esin kaynağı olmuştur. Waimar dükünün çağrısı üzerine yerleştiği bu ülkede krallık danışmanı, daha sonra başbakan olarak görevlendirilmiştir. Waimar'da kendi kurduğu tiyatroda "İphigenia Tauris" oyununu sahnelemiştir.

Waimar'ın Fransa tarafından işgali sırasında, eserlerine hayranlığını dile getiren Napoleon'a karşı onurlu bir direniş göstermiştir. Barış koşullarının görüşüldüğü Erfurt Konferansında ülkesi'nin haklarını savunmuştur. Jena Üniversitesi'nin kitaplığını düzenlemekle uğraştığı dönemde Tragedya eserinin ikinci bölümünü yazmıştır.

Sanat, edebiyat, ahlak konularında eserleri mevcuttur. Ayrıca kendi hayatından esinlenerek yazdığı şiirleri de bulunmaktadır. Goethe 22 Mart 1832 yılında Waimar'da hayatını kaybetmiştir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi