Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu gerekli olan maddelerin sağlandığı beslenme olayı, düzensiz ve bilinçsizce yapılırsa bazı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Kabızlık sorunu bu sorunlardan biridir. Yediğimiz besinler ağızda dişer vasıtası ile fiziksel olarak parçalara ayrılmakta daha sonra midede kimyasal ve fiziksel olarak parçalanmaya devam etmekte, son olarak ta bağırsaklarda kana karışmaktadır. Bağırsakta emilme aşamasına sıvıca az olan besinlerin bağırsak boyunca aldığı şekil ve sertlik, dışkı yapımında güçlük ve acıya, bazı durumlarda doku tahrişine sebep olmaktadır. Kabızlık kalıcı olmamakla birlikte yaşam boyu tüm insanların karşılaştığı genel bir problemdir.
Kabızlığa genelde, ilaç kullanımlarından meydana gelmektedir. Kullanılan ilaçların asit azaltıcı etkisi varsa kabızlığa da sebep olmaktadır. Ayrıca hareketsizlik, katı gıdalarla beslenme, sıvı tüketimindeki azlıktan da meydana gelebilmektedir. Hastalık bazı durumlarda kalın bağırsaktaki urlardan, şekil bozukluklarından da olmaktadır.
Kişi kabızlık teşhisini kendisi kolayca koyabilmektedir. Dışkı yapımındaki zorluk, kabızlıkla beraber, ishal şeklinde olan dışkı, idrarda kan görülmesi yeterli belirtilerdir. Kabızlık için ilaç tedavisinden önce alınacak önlemler daha faydalı ve sağlıklı olmaktadır. Kabızlık yapan besinlerin bilinçli alınması sıvı tüketilmesi ve vücudun tepki verdiği gıdalardan uzak durulması sorunu ortadan kaldırmaya yeterli olacaktır. Piyasada laksatif adı altında ilaçlar bulunmaktadır. Bu tür ilaçlar ya dışkıyı çözerek kabızlığı ortadan kaldırır yada bağırsak hareketlerini uyararak dışkının kolay bir şekilde vücudu terk etmesi sağlanır. Laksatif uyarıcı ilaçların bağırsaklarda yaptığı uyarının bağırsakları bu ilaca bağımlı hale getirdiği, uyarının hep ilaç tarafından yapılma isteği oluşmasına yol açmaktadır. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin genelde tercih etmediği bir yöntem daha vardır. Genelde bağırsakları boşaltmak için ameliyat öncesi uygulanan bir yöntem olan lavman da dışkının kolayca çıkması için işe yarayan bir yöntemdir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.