Bir yaz meyvesi olan karpuz, içerdiği vitaminler sayesinde insan vücuduna çok yararlıdır. Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitamini gelmektedir. Karpuzda bulunan laykopen maddesinin ise; kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır. Laykopen maddesi, antioksidan özelliği sayesinde, zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı duvar oluşturur. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.
Karpuz yüksek miktarda su içerdiği ve buna bağlı olarak sık tuvalete gidilmesini ve vücuttan atık maddelerin daha sık atılmasını sağlar. Bir nevi karpuz hazmı güçlendirir sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca karpuzun vücut içinde hazmı kolaydır. Vücutta temizleyici bir özellik taşır. Eğer hazımsızlık sorununuz varda 1-2 dilim karpuz size yardımcı olabilmektedir.
Vücut için bu kadar önemli olan karpuzun, vücuda olumlu yönde etki edebilmesi için doğru tüketilmesi gerekmektedir. Eğer karpuz, yemeklerden önce tüketilirse vücut açısından çok daha iyi sonuçlar alınır. Yaz aylarında karpuzu bolca tüketmek, meshane ve böbreklerdeki taşların ve kumların dökülmesi konusunda büyük yarar sağlar. Karpuzun içsel faydaları kadar, dışsalda birçok faydası bulunmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde yapıcıdır. Bu nedenle cilde çok iyi gelir. Karpuz suyunu cildinize uygulamak cildi rahatlatır ve gevşetir. Karpuzu hem tüketip, hemde cilde uygulamak cilt renginin açılmasına yeni hücreleri uyarıcı özelliğinden dolayı yaşlanmanın gecikmesine neden olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.