Genetik ve yaşlanma gibi bazı risk faktörlerinizi değiştirememenize rağmen, yapacağınız bazı şeyler kolon kanseri riskinizi azaltır.
Kolon sağlığınızı korumaya yardım etmek için 6 yol:
1) Kolon Kanseri İçin Teste Girin: Görüntüleme testleri polipleri bulur ve bunlar da kanser hücresine dönüşmeden önce yok edilebilir. Ayrıca bu testler kolon kanserini erkin teşhis edebilir bu da tedavinin daha başarılı olması demektir. Amerikan Kanser Birliği tarafından 50 yaşını aşmış çoğu insanın testlere başlaması öneriliyor.
2) Çok Fazla Sebze, Meyve ve Tam Tahıl Tüketin: Meyve sebze ve tam tahılların çok olduğu dietlerle kolon kanseri riski çok düşüktür. Lifleri destek ürünlerden almak yerine yiyeceklerden almaya çalışın. Çalışmalar destek olarak kullanılan ürünlerin riski düşürdüğünü kanıtlayamamışlardır. Kolon kanseri riski fazla olan kırmızı eti ve işlenmiş eti daha az tüketin(biftek, dana, sosis vs)
3) Düzenli Egzersiz Yapın: Eğer fiziksel olarak aktif değilseniz, kolon kanseri olma riskiniz yüksek. Hareketinizi arttırmak, riskinizi düşürmeye yardımcı olur.
4) Kilonuzu Takip Edin: Obez ya da çok kilolu olmanız kolon kanseri riskinizi arttırır. . Sağlıklı beslenin ve spor yapın.
5) Sigara içmeyin: Uzun zamandan beri sigara içenlerin, sigara içmeyenlere göre kolon kanserinden ölme riskleri çok daha fazladır.
6)Alkolü sınırlayın: Kolon kanseri, aşırı alkolle ilişkilidir. Kadınlar için günde 1 , erkekler için günde 2'den fazla içeçek önerilmez.
Değiştiremeyeceğiniz Risk Faktörleri
Kolon kanserine yakalanan çoğu kişi, 50 yaş üzeridir. Bu yüzden 50 yaşından itibaren testlerin yapılması önerilmektedir. Fakat bazı insanlar bu risk faktörlerinin gelişmesine sebebiyet veren durumlar yüzünden, 50 yaşından önce kansere yakalanırlar. Bu da bazı kişilerin 50 yaşından önce ve daha sıklıkla test olması demektir.
Bu risklerden bir tanesi, aile geçmişidir. Ailede kolon kanseri olan birinin bulunuyor olması buna bir örnektir. Ayrıca ailedeki diğer kolon problemleri de riski arttırır. Örnek olarak kanser öncesi poliplerin olması gibi. Ülser gibi, tip 2 diabet gibi diğer sorunlar da kolon kanseri riskini arttırır. Eğer böyle sorunlarınız varsa, doktorunuzla konuşup test yaptırın.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.