02/12/2014 1:03
Ayağa uygun olmayan ayakkabı tercihleri, ayağa alınan darbeler, tırnağın çok kısa yada yanlış şekillerde kesilmesi, yada genetik problemler sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır, genellikle ayak parmaklarında, özellikle de baş parmaklarda görülmektedir. Tırnağın büyürken, kenarındaki eti sıkıştırması, kesmesi, tahriş etmesi sonucunda oluşur.

Tırnak batması sonucunda parmakta iltihap oluşur, rahatsızlığın ilerleyen evrelerinde ayakkabı giymek imkansız hale gelebilir. Ayrıca tırnak batması sonucunda oluşan iltihap patlarsa, ayakta kötü kokulara sebep olur. Dikkat edilmesi gereken husus, tırnak batmasını küçümsememek gerektiğidir. Şayet tedavi edilmezse ve hastanın şeker hastalığı yada herhangi bir kan dolaşımı problemi varsa, hastada kangrene kadar ilerleyebilecek problemler ortaya çıkabilir.

Tırnak batması eğer ilerlemiş hale geldiyse cerrahi operasyon ile tırnak çekilir ve tahriş olan bölge tedavi edilir. Bazı vakalarda parmağa dikiş atmak bile gerekebilir. Tırnak batması yaşayan hastalar, eğer batma ilerlememiş ise, tırnak batan kısmı, tırnak makası yardımı ile hafifçe kaldırmalı ve altına pamuk yerleştirmelidir. Bu işlem her gün yenilendiği takdirde bir iki hafta içerisinde tırnak batması ortadan kalkacaktır.

Hastaların dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise, tırnak batan bölgede tırnağı kopartmamak gerektiğidir. Şayet tırnak kopartılırsa hastalık daha da ilerleyecektir.

Eğer tırnak batması ilerledi ve hastaya iyice rahatsızlık verme başladıysa, hasta bir hekime başvurmalıdır.

Tırnak çektirmekten korkmamak gerekmektedir, Operasyon esnasında parmak uyuşturulmaktadır. Tırnağı çekilen kişi bir kaç gün boyunca ayağının o kısmına fazla ağırlık vermemelidir, mümkünse ilk bir buçuk iki hafta ayakkabı giymemelidir. Olağan durumlarda, parmak bir hafta içinde iyileşmekte ve yeni tırnak da 2-6 aylık bir süreçte yeniden çıkmaktadır.

Tırnak batmasını engellemek için neler yapılabilir ?

Tırnak batmasını engellemek için, tırnaklar düzgün kesilmeli, ayağı sıkacak ayakkabılar giyilmemeli ve tırnak temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Detaylı tedavi yöntemi için: tıklayın.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi