Beyin ve omurilik fonksiyonlarına kalkan görevi üstlenen ve bu fonksiyonların etrafında bulunan boşlukları dolduran beyin omurilik sıvısı, beyin ve omuriliği dengelemektir. Bu sıvının gündelik üretmesi gereken miktar standarttır.

Bu standart değer artış gösterdiğinde emilim bozulur ve hidrosefali sorunu ortaya çıkar. Bu sıvı zaman zaman artar ve çoğu zaman ise normal bir seyir işler. Ve bu da özellikle orta yaştan daha büyük kişilerde yani yaşlılarda unutma, idrar kaçırma, yatalak olma yani yürüyememe sorunlarına neden olur. Uzmanların sıkça karşılaştığı bu rahatsızlık, ileri yaştaki kişileri olumsuz etkilemekte ve muhtaç hele getirmektedir. Bu rahatsızlık farklı sendromlar sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Menenjit, travma, beyinde oluşan damar tıkanıklığı gibi etmenler, bu hastalığa zemin oluşturabilmektedir. Eğer bu tür hastalıklar sonucu oluşuyorsa, her yaştan kişide görülebilir ve bu tür sekonder NBH olarak adlandırılır.

Nedeni belli olmayan sebeplerden ortaya çıkmış ise, yani sıvının artması ve emilimin bozulması neticesinde kendini gösteriyor ise, bu ortalama 50-70 arası görülebilmekte ve bu türü de idiyopatik NBH ismini almaktadır. Bu tür genellikle daha çok sık karşılaşılan vaka türüdür. Günlük yaşam kalitesi düşüren ve kişiyi zorlayan bu hastalık, kendini ilk olarak yürüme bozukluğu ile gösterir. Fakat hasta işitme, konuşma gibi fonksiyonlarını yitirmez. Bellek yitimine sebep olan bu rahatsızlık, bunama problemini yaşatır ve kişi git gide her şeyi unutur hale gelir.

Normal Basınçlı Hidrosefali hastalığına yakalanan kişiler, mesane bozukluğu yaşar ve idrarını tutamaz hale gelir. Hasta ağırlaştıkça kontrolü tamamen kaybeder ve sürekli altına kaçırır. Bu rahatsızlık yaşlılığın getirdiği diğer hastalık türlerine de yaşamanıza neden olabilir. Parkinson, Alzheimer gibi sorunlar ortaya çıkar ve kişi tedavisi mümkün olmayan bir safhaya gelir. 50-70 yaş aralığında olan kişiler, bu tür belirtileri yaşlılığın getirdiği bir olumsuzluk olarak düşünürler ve normal hayatlarına devam ederler. Ve bu düşünceyle hastalık tedavi olunmadığı için daha çok vücuda yerleşir ve olumsuz sonuçlara yol açar. Karakteristik olan belirtiler, hemen hemen her kişide aynı şekilde ortaya çıkar. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi reaksiyonlarda, basıncın artış gösterdiği zamanlar kendini gösterir.

Bu hastalık, beyin ameliyatı sonrasında oluşan enfeksiyon neticesinde de yaşanabilmektedir. Bu rahatsızlığın ilk evresi genelde sinsi bir döneme denk gelir. Kişi dengesini tutamaz ve zorlukla yürür ve merdiven gibi yerlerden çıkarken zorlanır ve sürünme ihtiyacı duyar. Beyinde, bacakta, idrar kesesinde bulunan sinirlerin dengesini bozmakla işe başlayan hastalık, ilk olarak yürüme bozukluğu reaksiyonu ortaya çıkartır. Sonrasında bellek yitimi ve idrar tutama belirtileri baş gösterir. Kişi unutkanlık evresine ilk başta son yıllarda yaşadıklarını unutur. Yani eski yılları hatırlayan hasta, yeni gelişmiş olayları hatırlayamaz. Hastalığın ilerleyen evrelerinde bütün olaylar hafızasından silinir ve kendi ismini bile hatırlayamaz hale gelir.

Hastalığın teşhisi, bu karakteristik reaksiyonlar dışında tomografi, MRG, BOS ve lomber ponksiyon gibi teknolojilerden yararlanarak ortaya çıkartılmaktadır. Normal Basınçlı Hidrosefali hastalığı teşhisi koyulan kişiye, farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Uzmanlar tarafından uygun görülen en etkin tedavi yöntemi, Şant ameliyatıdır. Hastalığın şiddetine göre kimi zamanda, endoskopik üçüncü ventrikülostomi tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Coğafya Tarih Sitesi Matematik Sorusu Türkçe Sitesi