Quercetin'in en önemli özelliklerinden biri, kanseri önleyen habis hücrelerin büyümesini engellemesidir. Bunun dışında, çeşitli sağlık sorunlarının tedavi edilmesi ve önlenmesine yardımcı olan anti-enflamatuar aynı zamanda antioksidan özelliklere sahiptir. Bu makalede bu büyülü bileşiğin faydalarını anlatmaya çalışacağız.
Bitkilerden türetilen bir flavonoid ve güçlü bir antioksidan olan quercetin (kuersetin) bitki pigmentlerinin bir grubuna ait bileşiklerden biridir. Bu bitki pigmenti birçok meyve, çiçek ve sebzenin renginden sorumludur. Bu bileşiğin faydalarından yararlanmak istiyorsanız organik domates, elma, üzüm, turunçgiller, çilek ve yapraklı sebzeler tüketmelisiniz. Ayrıca diyet takviyeleri olarak da alabilirsiniz ancak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Sağlık Faydaları:
Quercetin antioksidan olduğundan insan sağlığı ve iyiliği için yararlı olduğu düşünülmektedir. Bu maddenin insan sağlığına olan faydaları hala araştırma kapsamındadır ve üzerinde daha fazla araştırma ve eğitim gerektirmektedir. Ancak son araştırmalar oldukça umut verici görünüyor.
-Kalp Hastalığı:
Bu bileşikte mevcut olan antioksidanlar aynı zamanda ateroskleroz olarak bilinen, arterlerde plak birikimi riskini azaltmak için kayda değer bir yetenek gösterirler. Anti-inflamatuar özellikleri de kalp hastalığı için bir başka neden olan LDL kolesterolün neden olduğu hasarı önlemektedir. Sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlar, bu gıdalar yüksek miktarda tüketildiklerinde kalbi güçlendirmeye yardımcı olur. Kan basıncı veya hipertansiyon yeterli quercetin takviyesi ile kontrol altına alınabilir.
-Alerjilere Karşı Koruma:
Anti-inflamatuar özellikleri kontrollü bir laboratuvar ortamında astım, ürtiker, saman nezlesi, alerjik öksürük gibi en iyi bilinen alerjik reaksiyonlara karşı test edilmiştir. Histamin ve diğer iltihap aracılarının üretilmesini ve salıverilmesini önler. Bu nedenle alerjik koşullar ile enfekte olma olasılığını azaltır aynı zamanda, bu durumdan daha kolay iyileşmeyi sağlar.
-Kanserden Koruma:
Quercetin maddesinin diğer tüm antioksidanlar gibi kanser önleyici özellikleri araştırılmaktadır. Bir antioksidan olarak hücreleri, serbest radikallerin kötü etkilerini nötralize ederek korur ve kanser hücrelerinin vücuttaki büyümesini azaltır. İn vitro çalışmalar kanser hücrelerinin büyümesini kontrol edebildiğini ve meme, prostat, yumurtalık ve kolon kanseri riskini azalttığını göstermiştir. Ayrıca bir mast hücre inhibitörü gibi hareket etmesi nedeniyle kronik prostatit ve interstisyel sistit olanlara yardımcı olabilir.
-Diğer Yararları:
Bazı laboratuvar çalışmaları, quercetinin in vitro bir nörotoksin olduğunu göstermektedir, bu nedenle nörolojik hastalıklara karşı faydalı olabilir. Ancak bu görüşe şüphe ile bakılmaktadır. Ayrıca bağışıklık, dayanıklılık ve canlılığı arttırmaktadır bu nedenle sporcular için önemli bir besin takviyesi olarak görülüyor.
Yan Etkileri:
Quercetin maddesi bitkilerde doğal olarak meydana gelen bir antioksidan olduğundan, çoğunlukla yan etkilere sahip değildir. Ancak bazı insanlar besin takviyesi olarak tükettiklerinde hafif bir rahatsızlık bildirmişlerdir. Terleme, nefes darlığı, bulantı ve kusma hafif yan etkilerinden bazılarıdır. Yaralara ve baş ağrısına neden olabilmektedir. Ayrıca narenciyeye duyarlı bireylerin sindirim sistemini bozabilir. Ayrıca diğer diyet takviyelerinin işleyişi ve yararlarını engelleyebilir. Aç karnına alındığında mide ekşimesi veya asit reflüsüne neden olabilir. Genellikle quercetin doğal yollardan alındığında herhangi bir soruna neden olmazken, besin takviyesi şeklinde fazla miktarda alındığında bazı yan etkilere neden olabilir.
Herhangi bir yan etkiden kaçınmanın en iyi yolu quercetin maddesini küçük dozlarda almaktır. Quercetin en iyi "hesperidin" veya "bromelain" gibi "biyoflavanoid"ler ile birlikte alındığı takdirde çalışır. Bu kombinasyon quercetin takviyesinin daha etkili emilimi ve sindirimine yardımcı olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.