Hayatımızda her rengin ayrı bir yeri var değil mi?
Beyaz bir sayfa açmak isteriz hep...Kimimiz için her şeye sil baştan başlamaktır beyaz... Kimimiz için bir gelinin saflığıdır. Bir bebeğin gülüşünde gizli masumiyettir.
Kırmızı, aşkın, arzunun, heyecanın bazen de isyanın simgesi değil midir?
Turuncu, sıcacıktır. Güneş gibi...İçimizi enerjiyle doldurur. Yeni başlangıçların simgesidir.
Yemyeşil olsun isteriz bahçemiz, yürüdüğümüz yollar, bazen baktığımız gözler...Yeşil, bize doğanın paha biçilmez huzurunu yaşatır.
Mavi, derinliği denizin ve gökyüzünün uçsuz bucaksız güzelliğini serer önümüze. Deniz kenarında yalnız bir yürüyüşün mavisi, bizi hüzne boğar. Kuş misali uçmak ve yukarıdan seyretmek istiyorsak dünyayı, yaşamımızda daha özgür olmak istiyoruzdur.
Mor, biraz kederli ve melankolik etkilerinin olmasının yanında, ihtişamı ve lüksü simgeler. Belkide birçoğumuzun hayal ettiği yaşamın rengidir mor...
Siyah matemdir çoğumuz için... Ölümün rengidir. Ama siyah, gücü, kudreti. asaleti de simgeler. Siyah acının en derin halidir bence...Kırgınlıklarımızın, terkedillişlerimizin gülleri de bu yüzden siyahtır.
Onlarca anlam yüklediğimiz renkler, şimdi de hastalıkların habercisi olarak bakın nasıl karşımıza çıkıyor.
Beyaz hastalıklar
Albinizm :Deriye rengini veren melanin pigmentinin, doğumdan itibaren olmama durumudur. İnsan teni, saç ve kirpikleri göz kamaştırıcı bir şekilde beyazdır. Bu hastalığa sahip insanlarımıza, yabanıl gözlerle bakmamamız bu insanların psikolojisini olumlu yönde etkileyecektir.
Piebaldism : Bedenimizdeki bazı bölgelerde, melanin pigmentinin doğumsal olarak olmamasıdır. Vücudumuzda beyaz lekelerle yaşamak zorunda kaldığımız bir rahatsızlıktır.
Vitiligo : Vücutta varolon melanin pigmentinin daha sonra çeşitli nedenlerle bölgesel olarak yokolmasıyla oluşan hastalıktır.
Sarı Hastalık
Sarılık: Mikrobik durumlardan yada farklı nedenlerle karaciğer ve safra kesesinden safra akışının engellendiği hastalıktır. Vücutta artan bilirubin ciltte ve göz akında sarı bir rengin hakim olmasına neden olur.
Turuncu Hastalık
Karotenemi : Turuncu renkli gıdaların normalden fazla tüketilmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Cilt rengi turuncuya yakındır.
Siyah ve Yeşil Hastalıklar
Verdin ikter :" Yeşil Sarılık" olarak da bilinen hastalık, sarılık hastalığında bilirubinin fazla salgılandığı bir aşamadır.
Melas ikter : Sarılık hastalığı sırasında biurubin artma safhasında siyahımsı sarılık olabilir.
Kırmızı lekeler neyin habercisi ?
Eritem: : Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesinde, döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında deri rengi kırmızı olabilir.
Flushing: Ciltte bir bölgede oluşan aşırı kırmızılıktır. Yüzde veya ensede seyrek ya da sık zamanlı görülmesi mümkündür. Alkol alımı sonrası, aşırı stres ve heyecandan yada ilaç yan etkisi olarak görülebilmektedir.
Kahverengi hastalıklar
Addison: Bir böbrek üstü bezi hastalığıdır. Cilt rengi kahverengi ve koyu kahverengidir.
Böbrek : Deri toprak rengidir.
Mavi-mor hastalıklar
Kalp-damar hastalıkları : Atardamar ve toplardamar kanının karışmasından kaynaklanan hastalıklarda dil, dudak, parmak uçları, ayaklar gibi vücudumuzun uç kısımları mavi-mor renk olur.
Bu tür belirtileri fark etmeniz durumunda hemen bir hekime başvurmalısınız.
Hemeglobin hastalıkları: Hemoglobin kan hücrelerinin oksijeni taşıyan görevlisidir. Doğumsal yada farklı hastalıklar nedeniyle hemoglobinin oksijeni taşıma gücü düşerse, hastanın bedeninin rengi mavi-mor renkli olabilir.
Kalp yetmezliği : Kalpteki dolaşımın ve akciğerdeki oksijen alma kapasitesinin bozulması gibi durumlarda; hastanın cildi mavi-mor renk alabilir.
Vasomotor bozuklukları : : Damar kasılma ve gevşemesinin bozulduğu hastalıklarda da beden rengi mavi-mor renk alabilir.
Koah: Oksijen alımının bozulduğu hastalıklardan koah uzun süren tıkayıcı akciğer hastalığıdır. Bu hastalığın ağırlık derecesine göre hastanın cildi mavi-mor renk olabilir.
Hayat tüm renkleriyle bizim. Önemli olan onu ne kadar sıkı tutmak istediğimiz. Eğer yaşamın renklerini kaybetmek istemiyorsanız, sizleri sağlığınız için alarm veren renkler konusunda duyarlı olmaya, bu tür belirtilerle karşılaşmanız durumunda hiç beklemeden bir hekime başvurmanızı tavsiye ediyorum. Sağlıkla, umutla, en güzel düş ve gülüşlerle yaşamanız dileğiyle....
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.