Yakut taşı, son derece değerli bir madendir. Yer altında binlerce derece sıcaklık ve basınç altında oluşmaktadır. Ülkemizde maalesef yer altında böyle değerli bir kaynak bulunmamaktadır. Yani yakut taşı yönünden fakir olduğumuzu söyleyebilirim.
Altın kadar değerli olan ve ekonomik değeri olan bu taş, dış ülkelerden ithal edilmektedir. yakut taşı kuyumculuk alanında kullanılır. Yüzük ve kolyelere takılır. Kırmızı yeşil ve mor renkleri vardır. Bu renkler adeta can alıcı bir görünüme sahiptir. Dünyada yakuta olan ihtiyaç artınca, bilim insanları bu taşın sentetiğini yapma gereği duymuşlardır. Sentetik demek laboratuvar ortamında oluşturulan demektir.
Dünyada sentetik yakut çalışmaları, 1830 yılında başlamıştır. 1891 yılında Victor Louis, ilk sentetik yakutu üretmiştir. Çin ve Amerika gibi ülkeler sentetik yakut çalışmalarında önde giden ülkeler arasın da yer almaktadır. ancak Amerika çok değerli sentetik yakut üretirken, Çin işin ucuzuna kaçtığı için tamamen değersiz ucuz ve camsı n silisyum içeren sentetik yakutlar üretmiştir. 2004 yılına kadar Türkiye de laboratuvarda yakut üretme gibi bir çalışma maalesef bilinmeyen nedenlerden dolayı yapılmamıştır. Bu yıllarda iki bilim insanı 10 yıllık bir çalışmanın ardından çok kaliteli sentetik yakuta taşını mercimek büyüklüğün de üretmeyi başarmıştır. 3 adet sertifika alarak bu olayın gerçek olduğunu belgelendirmişlerdir. Sanayi bakanlığınca onay alan bu projenin halen ar-ge si devam etmektedir. amaç daha büyük yakut üretmektir.
Yakut taşı içerisinde, yüksek oranda alüminyum bulunmaktadır. Yapımı oldukça zordur. Yakut taşı, 2050 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta oluşur. Bu sıcaklığa ulaşacak bir teknoloji, ülkemizde bulmak çok zor. Ancak, indüksiyon fırınlarla bu sıcaklığa ulaşılabilir. Yakut üretiminde yüksek sıcaklık kullanmak o taşın kalitesini artıran bir faktördür. Amerika da bu taşın üretimi için satılan fırınlar, 1, 5 trilyon değerindedir. Yani, oldukça pahalıdır. 1998 verilerine göre ABD de sentetik taş üretimi 25 milyon doların üzerinde bir değere ulaşmıştır. İsrail ve güneydoğu Asya ülkeleri ihracatçı ülkelerdir. Komşumuz Yunanistan, yakın zamanlarda sentetik yakut çalışmalarına başlamıştır.
Dünyada kıymetli taş üretimi yapan ülkelerden Sibirya, Avusturya, Venezüella, brezilya, burma, Sri Lanka 1989 yılında 286 ton yakut 1990 yılında 451 ton yakut üretmiştir. Yakut, elmastan sonra en sert ve değerli taştır. Kanın dolaşımına pozitif canlandırıcı etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cesaret , ruhsal gelişme , liderlik ve mutluluk duygularını artırır. Astrolojik olarak koç, yengeç , aslan , akrep , yay ve oğlak burçlarının da taşlarıdır. Bütün taşların en değerlilerinden biri olarak kabul edilen ve soyluluk taşı da denilen yakut endişe , kuşku gibi insanın içerisine huzursuzluk salan duygulara karşıda etkili bir koruyucudur. Bu özellik temmuz ayında doğanların taşları üzerinde şu dizelerle anlatılır. Temmuz sıcağında doğanlar süslenmeli bu parlak yakutla o zaman kuşku ve tasalardan uzak kalırlar. Safir gibi korundum gurubundan olan yakut aşkı , canlılığı , tutkuyu ve gücü bir arada temsil eder. Yakuttaki kor kırmızısı rengi söndürülmez ruhani bir ateş cesaret ve güç kaynağı olduğuna inananlarda vardır. Kral soyundan gelenler yakut taşı takacak kadar soylu ve zengindir.
- Sertliği en yüksek olan ve Elmastan sonra gelen yakutun sertliği, 9 dur.
- Hediye edilmiş iyi kırmızı bir yakutun, sahibine iyi bir kader verdiğine inanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.