Bir çok kişi çok lezzetli bir balık olduğu için somon tüketmektedir. Ancak bir çok kişi de bu balığın sağlık yararları hakkında fazla bilgi sahibi değildir. Bu makalede, bu balık ve yağının sağlık yararları hakkında bazı bilgiler verilmektedir.
Somon, sadece protein açısından zengin bir kaynak değil, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan bir soğuk su balığıdır. Vahşi somon ve çiftlik somonu olmak üzere iki çeşidi vardır. Pasifik Okyanusu'nda yakalanan balıklar genellikle vahşi ve Atlantik Okyanusu'ndan gelenler genellikle çiftlikte yetiştirilmiştir. İnsanlar bu balığı pişirmeyi çok sevmektedir; çünkü inanılmaz derecede çok yönlüdür. Çok çeşitli şekillerde pişirilebilir. Haşlama, buğulama, ızgara, hatta çiğ bile tüketilebilir. Omega-3 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilemez bu yüzden yediğimiz besinlerden alınması gerekmektedir. Bu balık omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir.
Somonun Sağlık Faydaları:
Beslenmenize mutlaka dahil etmeniz gereken bu balığın bir çok sağlık faydaları vardır.
-Bilindiği gibi bu balık, hem omega-3 yağ asitleri, hem de kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde yardımcı olan niasin ve B12 vitamini bakımından zengindir.
-Somon balığında mevcut olan omega-3 temel yağ asitleri, vücutta biriktiği zaman kalp hastalıklarının riskini arttıran trigliserid seviyelerini düşürmeyi sağlar.
-Düzenli olarak somon balığı tüketmek pankreas, kolon, ağız ve mide kanserlerini önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca, yemek borusu ve midenin hassas mukoza tabakalarını korumaya yardımcı olur.
-En önemli sağlık yararlarından biri de kolorektal kanser riskini düşürmeye yardımcı olmasıdır.
-Pulmoner emboliye karşı vücudu korumada yardımcı olur. Pulmoner emboli bir kan pıhtısının akciğerin ana damarlarından birini tıkamasıdır.
-Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve insüline karşı vücudun tepkisini artırır.
-Düzenli tüketimi, yaşa bağlı makula dejenerasyonu başlangıcından vücudu korur.
-Somon balığı omega-3 yağ asitleri ve amino asit içerdiği için, kuruluk ve göz yorgunluğunu önlemede yardımcı olur.
-Son araştırmalar somon ve uskumru gibi yağlı balıkları tüketen kadınların meme kanserine yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu göstermiştir.
-Uyluk ve bacak damarlarında gelişen kan pıhtılarının çok şiddetli ağrıya neden olduğu, derin ven trombozu denilen durumun önlenmesinde yardımcı olur.
-Bu balıkta bulunan omega-3 yağ asitlerinin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Böylece güneş yanığını önlemeye yardımcı olur ve cilt kanseri riskini düşürür.
Yukarıda beslenilen sağlık yararlarının yanında aynı zamanda kilo vermeye çalışan kişilere de yardımcı olur. İçerdiği yüksek protein, düşük yağ oranı ve vücut tarafından şeker emilimini kolaylaştırması kilo vermeyi sağlar. Sağlıklı, parlak bir cilde sahip için önemli olan kalsiyum, fosfor, demir, selenyum gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitamini ve D vitamini gibi vitaminler açısından zengindir. Omega-3 yağ asitlerinin bir başka önemli sağlık yararı ise Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı olarak algıda düşüş gibi algı problemlerini önlemeye yardımcı olmasıdır.
Somon Yağının Faydaları:
Balık sevmeyen kişiler ya da vejetaryenler ceviz ve keten tohumu yağı gibi omega-3 yağ asitlerinin diğer kaynaklarını tüketebilirler. Eğer bu şekilde bir takviye arıyorsanız, somon balığı yağı iyi bir seçenek olacaktır. Somon balığı yağı iltihabı önlemede yardımcı olur ve kardiyovasküler hastalık riskini düşürür. Ayrıca astım, arterit, sedef hastalığından etkilenen insanlar için de faydalıdır. Bu yağ, iyi (HDL) kolesterol seviyelerini artırır; aynı zamanda konsantrasyon ve hafıza kapasitesini artırır.
Bu kadar faydalı olduğu düşünülen bir balığı beslenmenize dahil ederek, farkı kendiniz görebilirsiniz. Bazı kişiler civa zehirlenmesi hakkında endişe etse de, bunun olasılığı oldukça düşüktür. Ayrıca sağlık yararları bu nadir ihtimale daha ağır basmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.